Любопитно Поминък

С най-висок имидж за бирата сме след Чехия

Девет нови асортимента има от началото на година до сега в пивоварния бранш. Те са в нови опаковки, етикети, категории. Това са сериозни инвестиции, обяви във Велико Търново Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. 60% общо от годишните продажби се генерират през летните месеци. 76 литра на глава от населението се падат през годината да се пият от пенливата течност.

Продажбите на бира у нас надвишават 2 млн. хектолитра, а до края на годината те ще са общо 5-5,5 млн. хектолитра, посочи още Радомирова. Според данните, изнасяме за чужбина по 150-180 хектолитра. Инвестициите в бранша за 2017 година са 42 млн. лева в дълготрайни активи. А за последните 15 години инвестициите на годишна база не са падала под 38 млн. лева годишно. В страните от ЕС към края на миналата година са се произвеждали около 50 000 марки. У нас се предлагат над 250 марки.

Спрямо ЕС, България е с най-висок имидж в производството на кехлибарената течност след Чехия. „Делят ни само два пункта. Това се държи на факта, че колегите имат добри практики като производители, работодатели и данъкоплатци”, обобщи Ивана Радомилова, изп. директор на Съюза на пивоварите в България. Тя бе във Велико Търново по покана на голяма местна пивоварна, с дългогодишна традиция.

 

Кремена Крумова – Попова