Образование

С над 200 заглавия Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ участва в Пролетния панаир на книгата

Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ на Великотърновския университет като редовен член на Асоциация „Българска книга“ по традиция участва в Пролетния панаир на книгата в София с най-новите си издания. Д-р Десислава Димитрова е подбрала повече от 200 заглавия – нови и добре познати, към които интересът на любителите на академичната книга не стихва. „Интересът към нашите издания е огромен през тази година. Вече имаме добре оформен кръг от (по)читатели в столицата, които очакват книгите на Великотърновския университет, търсят ги, следят новите издания. Традиционно най-предпочитани са изданията на Историческия и Филологическия факултет. Прави впечатление на това изложение, че се търсят изданията тип „учебни“ – помагала, учебници, справочници, като тези на Факултет „Математика и информатика“, на Православния богословски и на Педагогическия факултет. Подобен интерес води до заключението, че академичната книга вече е излязла от категорията „особени книги“, към които интересът е слаб и спорадичен, и без излишна скромност може да заявим, че издателството на Великотърновския университет е една от причините за това“, сподели д-р Димитрова.

И тази година участията на Университетското издателство във всички изложения, организирани от Асоциация „Българска книга“ през цялото лято и есента (панаири на книгата и Алея на книгата) в цялата страна, се финансират по проект с ръководител доц. д-р Надежда Христова.

Организатор на Панаира е Асоциация „Българска книга“. Изложението се утвърди през годините като едно от най-големите събития за литература и книгоиздаване в България. Повече от 150 издателства са разполжени в над 60 шатри в градинката пред НДК. Книжното изложение ще продължи  до 2 юни. Заедно с него бе открит и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи, който ще се проведе между 27 май и 1 юни.