Култура Община

С награди на публиката и за зрители приключи фестивалът „Лято, кукли и приятели 2020“

„Театър ММ“ – гр.  София с представлението „Слончето с розовите уши“ стана любимец на публиката по време на второ издание на Международния  фестивал „Лято, кукли и приятели“, провел се във Велико Търново през юли и август . Победителят получава  награда – плакет керамика, дело на Лидия Къркеланова. На второ място са двете куклени пиеси – на „Фондация за Родопите“ със „Сливи за смет“ и „Фондация „Вива арте“ с „Хитрата лисанка“. Третото място е за испанския театър с представлението „Двама“. Това стана ясно днес при закриването на кукления детски форум, с домакин куклен театър „Весел“ и постановката „Пингвинчето Фраки“.

За първи път бяха раздадени и награди на деца – зрители. Трите награди на фирма за играчки получиха 10-годишната Яна Касабова, 5-годишната Емилия Боянова и  7-годишният  Михаил Димов, изгледал над 60 спектакъла на театър „Весел“ през семейните съботи в читалище „Искра“ и по време на двете издания на фестивала „Лято кукли и приятели“ през 2019 г. и 2020 г. От своя страна майка му Вероника Михайлова подари на домакините пано с кукли, изработени от нея и сина й.

По наша статистика тази година 3 000 зрители са изгледали всички спектакли от началото на юни до сега. Това бяха 4 наши любими спектакъла, а именно на куклен театър „Весел“ и на участниците всяка събота във второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели“ до днес, 29 август, когато закрихме форума. Имахме много зрители въпреки ситуацията с пандемичната обстановка. Само независими театрални трупи поканихме този път. Не държавните. Най-ценна за нас е публиката. Над 30 години съм с опит в театъра, винаги съм работил за публиката, не за жури и специалисти. Доволен съм изключително много, защото с подкрепата на Община Велико Търново реализирахме фестивала и тази година. Всички са изключително щастливи и малки, и големи зрители“, обобщи Веселин Василев, главен организатор на лятното 3-месечно събитие и ръководител на великотърновския куклен театър „Весел“.

Кремена Крумова – Попова