Култура Община

С много гости откриха уникална изложба за Казанова в ХГ „Борис Денев“

Уникална изложба на петима световно известни творци  – Салвадор Дали, Кес Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини официално откриха в ХГ „Борис Денев“ заместник-кметът на общината Нейко Генчев, директорът Мартин Митев и един от двамата куратори -Василий Кесаури. Фамилията е собственик на повече от 3000 творби на видни художници и ги представя в престижни институции и галерии по цял свят, тематично оформени в 27 изложби. Експозицията във Велико Търново е под надслов „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ и включва 78 оригинални литографии. Тя  представя различните гледни точки на петимата автори, творили по темата. Експозицията показва погледите на художниците, които са от различни школи и периоди на 20 век.

Творбите са в пет тематични раздела. Първият е Салвадор Дали – портфолио „Казанова“, следващият е Кес Ван Донген – портфолио „Казанова – първа любов“. Третият раздел е Рокуел Кент – портфолио „Илюстрации от мемоарите на Джакомо Казанова“, четвъртият е Пол-Емил – портфолио „Казанова – моите любови във Венеция“ и финалната част е Федерико Фелини – „Казанова“.

Изложбата е продуцирана от Художествена галерия „Борис Денев“ и Община Велико Търново, в партньорство с Art Expo SIA от Латвия и ще остане в старата столица три месеца. Експозицията е 100-та в Европа и юбилейна за фамилия Кесаури, собственик на произведенията.