Култура

С куп златни медали се завърнаха от Националните танцови квалификации момичетата от Virginia Ballet

Virginia Ballet към Младежки дом – Велико Търново се завърна триумфално от Националните танцови квалификации за Световния конкурс Dance World Cup 2021, провел се в София. Златни медали спечелиха Леа Николова с хореографията „Мазурка“, Леа и Красияна Гърдева с танца „Someone in the crowd“, в стил джаз, Леа и Красияна със съвременната хореография „Ружа“ и Никол Мицова с техничния танц „Zoom“. Първо място спечелиха Леа Попдончева и Радина Бонева с хореографията „Татарочки“. Със злато беше отличена и Богдана Лещакова, която се пребори за първото място в стил джаз с хореграфията „Puttin’ on the Ritz“.

Сребро получиха Леа, Красияна и Сиана Гецова за танца „Тарантела“ в характерни танци, трите грации и с „Полонез“ в стил класически балет и Дара Джанабетска и Никол Мицова с шоу хореографията „Busy morning“. Двете донесоха сребро и в характерни танци с „Ирландски танц“. Сребърна купа спечелиха Кристин Сутрова, Богнада Лещакова и Ина Маринова с пламенния испански танц „Guahira“.

Дуетът Леа Николова и Красияна Гърдева с „Белите котки“ взеха бронзови медали, както и Красияна Гърдева в съвременни танци с хореографията „Мулан – готови за битка“ и танца „Another day of sun“ на прекрасните Девора Казарина, Леа Попдончева и Радина Бонева. Бронзова купа спечели и груповата хореография на Виргиния Казарина, ръководител и създател на „Virginia Ballet” в класически балет – „I look to You“ в изпълнение на най-големите момичета. Същия състав грации спечели бронзова купа и в съвременни танци с „Brightly shining sun“.

Заради тези си успехи момичетата от Virginia Ballet ще представят Велико Търново през август в Телфорд, Англия. Ще се представят с 23 хореографии в различни категории и стилове, както и  с най-новата си хореография „The way“.