Любопитно

С концерт отбелязаха настъпването на «Рейва» в Търново (видео)

Когато 85-годишния император Акихито, заел «трона на хризантемата» след края на Втората световна война, обяви желанието си да абдикира в полза на сина си Нарухито, светът вече знаеше, че ще стане свидетел на нещо, което не се е случвало през последните два века. Акихито бе първият владетел на Страната на изгряващото Слънце, който се превърна в символ на народа, без директна политическа власт, за разлика от баща си Хирохито, който е почитан като живо божество, преди капитулацията на страната през 1945 г. Името на досегашната епоха бе „Хейсей“ – „Постигане на мир“.

Името на новата ера, в която Япония навлиза според древното си летоброене е „Рейва“. Условно го превеждат като „Благоденствие и хармония“ и макар да е изписано с китайски йероглифи, то взето е от най-стария сборник с японска поезия „Маньошу“, съставен през 7-8 век. На специална пресконференция японският премиер Шиндзо Абе изрази надежда, че „ заедно с целия народ да поставим началото на нова ера, пълна с надежди и благодарности за мирни дни“, разяснявайки смисъла на „Рейва“. Това припомни в Историческата и духовна столица на България Валентина Дянкова, председател на Дружеството за приятелство с Япония у нас.

Публикувахте от Илков Цвѣтко в Сряда, 24 април 2019 г.

Новото летоброене във Велико Търново посрещнаха още в края на април с концерт на проф. Таро Фунаяма, солист на филхармонията в Токио. Заедно със своя ученичка, клавиристът поднесе богата програма със съвременни японски композитори, като започна концерта в ИЗ „Рафаел Михайлов” с три пиеси на българския композитор, пианист и педагог проф. Красимир Тасков.

Публикувахте от Илков Цвѣтко в Сряда, 24 април 2019 г.

През тази година Япония и Република България отбелязват троен юбилей в двустранните си отношения – 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им, припомни още Дянкова. По повода, министерствата на външните работи на двете страни представиха официално лого за юбилея, съставено японския червен слънчев кръг (т.нар. „хи-но мару“) и традиционния мотив „канатица“, защитен символ в българските народни шевици.

Все по-близки стават двата народа през последните години – нашият и този на шогуните и самураите. В началото на изминалия месец ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” бе домакин на 22-я Празник на японската култура, а гост на събитието бе извънредният и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Масато Ватанабе, който се срещна с ректора проф. д-р Христо Бонджолов и двамата обсъдиха бъдещи съвместни инициативи.

Силно впечатлен от всичко, което е видял и почувствал във Велико Търново бе и неговият предшественик на дипломатическия пост Негово Превъзходителство Шиничи Яманака, който посети старата столица през 2017 г., по време на шестият месец от началото на своят мандат на дипломатическата си мисия в България.Тогава той нареди Велико Търново сред водещите градове в страната и го определи като „несъмнено най-красивият и очарователен град“.