Култура Образование

„С книгите на баба и дядо” в ОУ „Христо Ботев”

Събитието под надслов „С книгите на баба и дядо” – част от кампанията „Да четем заедно”, се проведе в ОУ „Христо Ботев”-Велико Търново. Проявата е посветена на 85-ата годишнина от създаването на детската читалня към библиотеката в читалище „Надежда”. Ученици от Езиковата гимназия в старопрестолния град четоха пред по-малките разкази и приказки от книжки на повече от 50 години. Сред интересните издания бе преводната книжка „Бялата дреха” от поредицата „Малка библиотека”, за учениците и ученичките от прогимназиите. Изданието е със стар правопис и е на 85 години.

Текстове, писани за деца от Емилиян Станев и Леда Милева, приказки и гатанки четоха днес в ОУ „Христо Ботев”. Инициативата се провежда съвместно с представители на Градския ученически парламент в старата столица. „Хубавото е, че произведения, писани за деца преди повече от половин век, са актуални и днес и се харесват на децата. Те попадат на нещо, което е занимавало хора от поколения назад. И днес в детската книга има гатанки, приказки за мързела, за любовта, те се различават от по-старите издания с илюстрациите. Сега те са по-натоварващи, но това е моето лично мнение”, сподели в интервю за Общинското радио библиотекарката Бисера Дживодерова.

Тази година читалище „Надежда” отбелязва 85-годишнината от създаването на детската читалня към библиотеката. Една трета от всички 300 читатели в институцията са ученици, а най-малките читатели са на по няколко месеца. Когато родителите обичат да четат, разказва Дживодерова, те водят своите деца, правят им снимки в библиотеката. „Хубаво е, когато в една библиотека идват деца. Правим тези четения, за да могат повече от тях да се докоснат до книгата, защото тя прави детето по-добро и толерантно”, допълни библиотекарката.