Денят

С изложба започва седмицата, посветена на Световния ден на водата – 22 март

За поредна година, на 22 март ще бъде отбелязан Световния ден на водата, който има за цел да привлече вниманието на хората върху значението на водата и необходимостта от нейното опазване. Мотото тази година е „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. Идеята е, че каквото и да направи човек, колкото и малко да е, ще има разлика.

РИОСВ – Велико Търново, Регионалната лаборатория към ИАОС и седем училища от региона отбелязват деня с общи инициативи. В сградата на инспекцията бе открита изложба с 12 макета и постери за водата, изработени от ученици от V клас на ЧПГ „Американски колеж-Аркус“ – Велико Търново. Творбите представят свойствата и кръговрата на водата, влиянието на човека  върху този жизнено важен природен ресурс.

Темата за водата с демонстрация на измерване на нейното качество ще бъде представена от експерти на РИОСВ и РЛ пред ученици от ПГЕ „Александър С. Попов“ във Велико Търново, СУ „Бачо Киро“ в Павликени и СУ „Максим Райкович“ в Лясковец.

Експерти на инспекцията ще бъдат гости на ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица и СУ „Емилиян Станев“ в старата столица. Учениците са подготвили съответно урок за водата и презентиране на макети с вода. За седмокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е планирано посещение на Регионалната лаборатория във Велико Търново.

На 24 март РИОСВ – Велико Търново организира две събития – работна среща на тема “Ние сме Водата“ със служители на „ВиК Йовковци“ ООД – Велико Търново, „ВиК“ ООД – Габрово и БДДР – Плевен за обсъждане на въпроси от практиката, свързани с прилагане на законодателството във водния сектор и почистване на отпадъци около сградата на РИОСВ и в района на спирка „Качица“.