Икономика Любопитно

С електронен билет в градския транспорт

Българи разработиха мобилна платформа за градска мобилност, която дава възможност на пътниците в градския транспорт за плащат билетите си чрез смартфон. Апликацията се казва „TICKEY” и е успешно внедрена в София, Варна и Бургас. Амбицията на екипа, който първи внедрява платформата в жива и работеща система, е да включи повече български градове в света, наречен „TICKEY”.

Технологията е сравнително нова, появява се в края на 2013 г., и за нея се използват сензори за близост. През следващата – 2014-а, българите започват да работят по платформата, сподели в интервю за Общинското радио съоснователят Димитър Димитров. „TICKEY” се приема много радушно от потребителите, защото улеснява процеса на покупка на билет. Това спестява време, а и не е необходимо да носите пари в брой. Вече всеки има смартфон. Когато отворите своето приложение, то разпознава точно в кое превозно средство се намирате. Чрез комуникация в сървъра веднага разбирате дали имате или нямате билет. Ако нямате, апликацията ви предлага да си закупите. Когато вече имате билет, показвате приложението на кондуктора или контрольора, който също има сензор за близост. Той удостоверява дали билетът ви е валиден или не”, поясни технологията Димитров. „Разходите за монтиране на сензорите и тези, които се раздават на кондукторите, се покриват от нас. След това ние си покриваме разходите от отстъпката, която получаваме при всеки продаден билет. Идеята ни е хора, които пътуват в различни градове, да си плащат за градския транспорт по един и същи начин”, допълни Димитър Димитров.

Досега три български града – София, Бургас и Варна, внедряват „TICKEY” като алтернатива за закупуване на билети за градския транспорт. Голяма част от кондукторите и контрольорите в тях разполагат със сензори за близост. Някои от транспортните фирми преценяват, че такива не са необходими. Сензорите са допълнително средство за проверка дали билетът, показан от пътника, е валиден, каза още съоснователят на платформата. По думите на Димитър Димитров, „TICKEY” може да работи във всички видове градски транспорт както в големите, така и в по-малките градове.

През 2016 г. „TICKEY mobile solutions” бе удостоено от президента Росен Плевнелиев за „Иновативно новостартирало предприятие на годината”.

А как работи „TICKEY” в София – вижте във видеото.