Култура

С диплом и статуетка се прибра от международен форум в Белград фолклорен клуб „Тропанка“ от Ресен

Новосформираният Клуб за автентичен танцов фолклор „Тропанка“ към Народно читалище „Народна просвета 1874“ с. Ресен с ръководител Искра Калбанова взе участие в IX Концертна вечер „Среща с пролетта“ 2024, гр. Белград, Сърбия. Международният форум бе организиран от Посолството на Р България в Белград, Сърбия, ТК „Вангелофф“ и КУД „Св. Сава“.

Съставът се представи с шест автентични местни хора – две тропанки, изпълнени с песни на живо, както и хората Ситната, Катаринкината, Япрак и Копче. За своето отлично представяне, участниците бяха наградени от г-н Слободан Миркович – арт директор и главен организатор на международната среща.

По време на посещението в гр. Белград бе осъществена и среща с посланика на Република България в Сърбия г-н Петко Дойков. От името на кмета на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов и кмета на село Ресен г-жа Радослава Иванова, както и от името на участниците в състава, ръководителят и представители на „Тропанка“ поднесоха подаръци и специални поздравления към посланика и неговия екип.

В свободното от ангажименти време, групата имаше възможност да се наслади на красотата на град Белград. Организаторите бяха подготвили разходка с корабче по реките Дунав и Сава, разглеждане на забележителностите в централната част на града, както и посещение на зоопарка и на най-големия православен храм в Сърбия – църквата „Св. Сава“.

Участниците изказват своята благодарност към Община Велико Търново и Кметство село Ресен, както и към всички дарители – физически и юридически лица и дарители, които пожелаха да останат анонимни, благодарение на които бе осъществено участието на групата в международния форум: „Яна-1“ ЕООД с управител Димитър Димитров; „Балканско ехо“ ЕООД с управител Ангел Велчев; „Липови“ ООД с управител Стефан Липов; „Златна буца“ ООД – Тодор и Ангел Цачеви; „Централ 94“ ООД – Мирена Георгиева и Мирослав Пашов; Ивайло Евдокимов; ЧЗК „Плодородие – 95“ с. Никюп с председател Николай Николов; Светослав Витанов; Пламен Димитров; „Нелфарм“ ЕООД с управител Живко Василев; „Ипокредит“ ООД – Армен Погосян; Момчил Кушев; ЕТ „Ивегал – Данаил Папазов“ с управител Данаил Папазов; „Чарити съпорт България“ ООД с управител Памела Пенкиман-Смит; Пламен Колев; Радина Василева; Мустафа Мустафов; Цанка Копаранова; Иван Попов.

Специални благодарности и към местните творци, които подготвиха и дариха подаръци за посолството и организаторите – Аделина Кенарова, Данислав Добрев, Пламен Бойчев, Десислава Георгиева и децата от ЦРДМ „Отвори очи“ с. Ресен с уредник Милка Петрова. По време на своя престой, „Тропанка“ показа не само фолклора на село Ресен, но и таланта и способностите на своите жители, което беше високо оценено от домакините и високопоставените лица.

Дълбок поклон и към Архимандрит Георгий, който беше неотлъчно до групата по време на престоя Ѝ в Белград. Благодарение на запазените от него носии и показаните от него местни хора и песни, съставът се представи достойно, показвайки нещо различно и не толкова познато на широката аудитория.

Благодарности и към г-жа Ивелина Гайдарова и „Пътнически превози“ АД в лицето на Стефан Стефанов и Стефан Стефанов, които се погрижиха за комфорта и безопасното пътуване на клуба за автентичен фолклор.

„Тропанка“ отправя най-сърдечни благодарности и към още двама души, които са сърцето и душата на организацията – г-жа Драгана Миркович и г-н Рангел Вангелов. Сърдечни благодарности за поканата, отношението, дългогодишното приятелство и възможността фолклорът на село Ресен да бъде на международната сцена.