Образование

С грандиозен концерт ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново отбеляза 50 години от своето основаване

С грандиозен концерт в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново“ днес основно училище „Бачо Киро“ завърши честванията по повод своя половинвековен юбилей. С песни, фокуси и впечатляващи танци с уникална хореография, в тържеството се включиха много негови  възпитаници. Те зарадваха своите съученици, като показаха и  завидни актьорски умения на сцената. Кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов връчи на директора Владимир Николов Старопрестолна грамота, почетния знак на кмета  и ваучер за техническо оборудване на СТЕМ центъра в ОУ „Бачо Киро“. „И аз уча там“ е мотото, което обединява всички събития по случай юбилея.

„Поколения търновци израстват като личност, след като завършат това училище. Вече пет десетилетия директорите, учителите и учениците издигат авторитета и имиджа на училището и прославят Велико Търново не само в България, а и по света. Те издигат авторитета на образованието и на науката на историческата и духовна столица.“- с тези думи кметът инж. Даниел Панов се обърна към учители, ученици и гости на тържественото събитие. Той  благодари на преподавателите с думите : „Дълбок поклон  за всичко онова, което направихте за нашите деца, за това, че ги научихте да бъдат родолюбиви българи и да обичат историята на нашия любим град Велико Търново“.

„Ако искате да сте вечно млади и да оставите нещо след вас, мечтайте като деца, забавлявайте се като юноши и посрещайте с усмивка предизвикателствата на това чудо живота“ – каза на своите възпитаници директорът на ОУ “Бачо Киро“ Владимир Николов.

Празничната програма започна през месец февруари и включваше конкурси, изложби, състезания и  спортни надпревари. Днес Настоятелството организира  и вграждане на „капсула на времето“ в централното фоайе на школото, представяне на „Алманах на училището“  и среща на поколенията. Събитието уважиха и зам. -областният управител Станислав Николов, зам. -кметът Нейко Генчев,  Пенка Игнатова -директор на Дирекция „ Образование, младежки дейности и спорт“ и ректорът на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.

Към момента  в учебното заведение се обучават 907 ученици, разпределени в 37 паралелки. 73-ма са дипломираните педагози, които водят учебните занятия. 42% от преподавателите са на възраст между 22 и 41 години, а трима от учителите са възпитаници на ОУ „Бачо Киро“. Училището е първото в община Велико Търново, което реновира сградата си по проект за близо 2 млн. лева. То е сред шестте основни училища у нас, в които се изграждат СТЕМ центрове и единственото с две училищни знамена.

Пламена Димова