Култура

С голяма изложба Художествената галерия отбелязва 140 години от рождението на Борис Денев

С голяма изложба Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново ще почете своя патрон. Експозицията „140 години от рождението на Борис Денев (1883-1969)” ще бъде официално открита от 17,30 ч. на 7 февруари – рождената дата на художника. В изложбата ще бъдат включени близо 100 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория.

Борис Денев – един от най-големите български пейзажисти и най-проникновени военни художници е роден във Велико Търново на 7 февруари 1883 г. и е от известния Чоканов род. Автор е на стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети, хиляди рисунки и на 25 самостоятелни изложби. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, като военен художник и рисува човешките, „стаени“ моменти между затишията в сраженията, от една страна, а от друга – увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България с подвизите и саможертвата на българските войни.

Любима негова тема е Търновград с романтиката и очарованието на старинната архитектура. За своя роден град казва: “Намирам, че Търново е най-живописният град в България, който със своята странна природа ми е правил дълбоко впечатление още от детинство. От родния си град съм направил, може би, около 2000 пейзажа, но всякога го виждам пак нов и всяко ново посещение е свързано с дълбоки преживявания от природата около тоя град”.

Бил е учител, художник на свободна практика, комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г., музикант, автор на книги за практическата, свободната конструктивна и очната перспектива. След Деветосептемврийския преврат през 1944 г., е арестуван и прекарва пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер, без да бъде съден. Изключен е от Съюза на българските художници (СБХ), а след Освобождаването му е забранено да се занимава с рисуване. По-късно е реабилитиран, възстановен в СБХ, и удостоен със званието „Заслужил художник“, но едва през 80-те години Съюза на художниците прави негова изложба. Умира на 31 декември 1969 г.

15 години след смъртта му, дъщеря му – художничката Славка Денева, завещава на СБХ не само семейното им жилище на улица „Шипка“ 18 в София, но и огромно количество картини и рисунки. През 2003 г. с решение на Великотърновския общински съвет художествената галерия в родния град на художника започва да носи името му.

Предстоящата изложба е само едно от събитията, с които галерията ще чества своя патрон. С финансиране от Министерство на културата институцията реализира два проекта, посветени на Борис Денев. Единият е за дигитализация и виртуален тур, обхващащ всичките 250 творби на художника, с които разполага галерията, а другият е за издаване на двуезичен книжен каталог. Именно представянето на виртуалния тур ще бъде другото значимо събитие предвидено също за 7 февруари.