Култура Община

С богата програма и десетки събития Велико Търново отбелязва 115 години от обявяването на българската Независимост

С празнична Света литургия в храма „Свети 40 мъченици“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, с участие на квартет „Ангелски гласове“, ще започне в петък – 22 септември, националното честване на 115-та годишнина от обявяване Независимостта на България. Водосветът и поръсването на бойното на НВУ „Васил Левски“, както и на знамената на държавни и общински институции ще се състои в 9 ч., след което честването ще се пренесе на историческия хълм Царевец. Там в 10,30 ч. ще бъде проведен военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и ще бъдат отправени официални слова и празничен благослов. Венци и цветя ще поднесат официални лица и гости на Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец.

Празнично шествие ще тръгне от историческия хълм до паметника „Майка България“, където в 11,30 ще бъдат положени гирлянди. 12,30 ч. пред сградата на Български пощи е началото на шоу-спектакъла на участниците в 16-тия Международен фестивал на военните оркестри.

Пред общината в 13,30 ч. жители и гости на града ще се насладят на празничния концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

На празничния 22 септември Самоводската чаршия ще предложи от 9 ч. до 21 ч. Фестивал на занаятите с концерти, пърформански и хепънинг. За най-малките в парк „Марно поле“ от 10 ч. до 20 ч. ще има забавни игри и много изненади.

Формации от Младежкия дом в старата столица ще се изявят от 14,30 ч. пред сградата на общината. Също там, в 17 ч. ще започне концерт на Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. В 18,30 ч. ще бъде даден старта на традиционното Голямо търновско хоро.

Строеви хватки с оръжие от Представителната рота на НВУ „Васил Левски“ ще наблюдаваме на площад „Цар Асен Първи“ от 19 ч.. половин час по-късно ще започне тържествена проверка, след което ще бъде излъчен спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина“. Честванията на 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България ще завърши с празнични илюминации.

Мария Христова