Любопитно Община

С биоагенти ще борят кестеновия молец по дърветата

С 14 000 лева Община Велико Търново ще спасява кестените в града от пораженията на молец. Местна фирма вече е сключила договор с местната администрация за третиране на дърветата против вредителя. Той нанася поражения върху листата и те изсъхват.

Обработени са доста кестени, 13 от тях са в парк „Никола Габровски”, съобщи днес Ивайло Проданов, управител на фирмата. Приложеният метод е по авторска работа на Роман Рачков от Велико Търново, председател на Българска асоциация за биологичната растителна защита. Включва пръскане и инжектиране с препарати на биологична основа.

Във Велико Търново предстои да бъдат третирани против кестеновия молец между 100 и 200 кестенови дървета.  След обработката им, през пролетта, се очаква дърветата да са с ненарушена зелена листна маса.

Иновативното при метода на Роман Рачков е, че е успял да открие сумата на ефективни температури на молеца и да определи точния момент, кога да бъде пръскането на кестените.

Друг вредител по кестените е бялата цикада, алармира още Рачков.

Организацията му е създадена през декември 2018 година от агрономи. Тяхната цел е да бъдат максимално ефективни при минимален разход с използване на биозащита срещу различни вредители и болести по растенията и дърветата –  декоративната паркова растителност и в селското стопанство.

За полугодието специалистите са успели да извършат три важни дейности по места в община Велико Търново.

Чрез феромонови уловки откриват появата на източен плодов червей в прасковена градина. А преди две седмици са засекли и бяла цикада по кестените. Чрез видово многообразие на микроскопични гъби като са изолирали един вид и два щама на гъба, която яде друга гъба, разбират че могат да се лекуват гъбни болести при лозата и домата. Третата им задача е да популяризират синтетичните феромони за масов улов на мъжки, с цел намаляване на популацията на определени видове.

Кремена Крумова – Попова