Община

С атрактивни събития Велико Търново за девети път подкрепя световната инициатива „Часът на Земята“

За девета поредна година Велико Търново подкрепя и активно участва в световната екологична инициатива „Часът на Земята“.

Велико Търново беше сред първите български градове, които се присъединиха към организираната от представителството в България на WWF информационна кампания.

На 25-ти март в Старата столица от 20,30 до 21,30 ч. ще изгаснат светлините на крепостите Царевец и Трапезица. За един час тъмна ще бъде и фасадата на сградата на Община Велико Търново.

Представители на туристическият бизнес инициират в редица заведения във Велико Търново в подкрепа на събитието да се сервира на свещи.

На стълбите пред МДТ „Константин Кисимов“ ще бъде позициониран огнен пърформанс – рисуване със свещи.

Община Велико Търново апелира към гражданите също активно да се включат в това световно екологично събитие с мисъл за опазване на градската и околна среда и онова, което всеки от нас може да направи в това общо усилие.

 

Милиони хора по целия свят ще изгасят символично осветлението за един час в 20.30 ч. на 25 март. „Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята.

Час на тъмно  не е просто призив хората да изоставят електричеството и да се завърнат трайно към свещите в ежедневието си. Това е по-скоро се опит да бъде предоставена необходимата информация, за да може всеки да направи информиран избор за своето отговорно поведение към Земята и нейното опазване.

Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.

Няколко лесни неща, които са и грижа за планетата:

– Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток;

– Използвайте функциите за пестене на енергия на електроуредите. Повечето перални и миялни машини вече имат функция „отложено изпълнение“, което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са по-ниски;

– Не поддържайте стайна температура, твърде различна от тази навън. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна;

– Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас;

– Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.