Любопитно

С аромат на книги – първите литературни свещи в България

„С аромат на книги“ са първите български свещи, предназначени за истинските почитатели на литературата. Те носят уханието на любим герой и наслада на сетивата, правят четенето дори още по-приятно занимание.

Интересните свещи изработва Нина Александрова от София, която напуснала предишната си работа в банка и от около девет месеца е изцяло посветена на правенето на свещи. Рязката професионална промяна обяснява с думите, че „човек трябва да прави това, което му харесва и което обича.”

Първата свещ, която е изработила, е „Рисанд” от фентъзи поредицата „Двор от рози и бодли”, която сега е и една от най-продаваните.

„Той ми стана един от любимите герои. В интернет попаднах на книжна свещ „Рисанд” и исках да си я купя, но в България нямаше такива, а доставката от чужбина излиза по-скъпо от самата свещ. Така дойде идеята да започна да ги правя сама.”, разказа за Общинското радио Нина Александрова.

Нина изработва свещите ръчно и използва палмов стеарин и палмов восък – абсолютно чист и биоразградим материал, който при горене не отделя вредни вещества, както парафина.

За да се получи книжната свещ, Нина добавя оцветители и най-важното – аромати. Работи на принципа на аромакологията, която изследва влиянието на ароматите върху нашите ум, тяло, настроение и емоции.

„Ароматите трябва да са така съчетани, че като помиришете свещта, да се сещате за героя, за когото е предназначена. Аз измислям комбинацията от аромати, която да може да навява някакви асоциации с героя. Но ако някой държи в свещта да има определен мирис, бих го включила, защото най-важното е хората да харесват свещта, която са си поръчали.”

Ако не е чела книгата, от която е героят, за когото трябва да направи свещ, Нина изчита всякакви ревюта и описания на героя, за да добие представа за неговата същност.

Сред най-търсените свещи са тези, свързани с „Игра на тронове”, „Хари Потър” и „Двор от рози и бодли”. Има и герои от класиката на Булгаков „Майстора и Маргарита” – Воланд и Маргарита. Воланд се „състои“ от амбра, кедър, лавандула и роза. 

„Понеже Воланд е Дяволът и е изключително умен и манипулативен, трябваше да избера аромат, свързан с мистичното, затова избрах амбрата. Кедърът пък се асоциира с привлекателност и мъжественост. Лавандулата се свързва с успокояване на ума. Използвам я, когато героят е изключително интелигентен и умее да омагьосва хората с думи. А розата е, за да подчертае целия аромат на Воланд.“

За нежната и влюбена Маргарита пък Нина е използвала ароматите любов и фрезия.

Най-новата свещ е „Стари книги”. Основните аромати са хартия, кафе и мед, като хартията е смес от ванилия и няколко вида дървени аромати, с които се придава усещането за разлистване на книга.

Повече за свещите чуйте от Нина Александрова:

 

 Снимки: Facebook