Интервю Култура

Създателят на „Чинари” Асен Павлов: Взривът от емоции в нашия фолклор ни отличава от другите народи по света

Втора хоротека-семинар организира великотърновският хореограф Николай Корчев в събота, 17 март. Гост-лектор този месец е създателят на ансамбъл „Чинари” Асен Павлов. Събитието ще се проведе в Интерхотел-Велико Търново, а началният час е 19.

Няколко хора́ от различни фолклорни области в страната ще представи за участниците в хоротеката Асен Павлов. Един от танците е от Кюстендилския подрегион, специалистът ще демонстрира и хора́ от Тракийския край. „Надявам се да бъде интересно за хората. За мен е изключително приятно, че Николай, на когото съм преподавал, организира тези събития във Велико Търново. Радвам се, че той работи в тази посока, и че след като завърши Националното училище за танцово изкуство в София, се завърна в региона, където е израснал и прилага всичко научено на практика. За мен е изключително приятно всички ученици, завършили учебното заведение, да продължават да се развиват в сферата на българската традиция”, коментира в интервю за Общинското радио Асен Павлов.

Българският фолклор е безкрайна палитра от традиции, която хората преоткриват и в 21.век, смята още Павлов. „Хората, които продължават да обогатяват българската традиция, им прави чест, че го съхраняват в едни от най-трудните години на икономически, политически и духовни преходи. Докато има такива огнища на поддържане на българските традиции – ансамблите, училищата за танцово изкуство, фестивалите, читалищата, той ще остане жив. И днес виждаме, че много от нещата се случват по съборите, фестивалите”, акцентира създателят на ансамбъл „Чинари”.

Началото на един от първите родни частни ансамбли настоящият му директор описва като изключително емоционално. От 1993 година до днес всички ангажирани в него изминават път, изпълнен с постоянство и труд. „Ансамбълът ни е пример, че 25 години един ансамбъл може да оцелее и да се развива. Мисля, че ни предстои една хубава юбилейна година, която ще отбележим с един невероятен спектакъл в зала 1 на НДК на 10 декември”, сподели Асен Павлов.

Ансамбъл „Чинари” често гостува във Велико Търново. „За нас ще е удоволствие отново да дойдем в старопрестолния град, за да представим част от нещата, подготвени за юбилейния спектакъл. Не искам да разделям българската публика, но Велико Търново, Пловдив и Бургас са градовете, които реагират по-емоционално на изпълненията ни. Публиката приема всичко с отворени сетива. А емоцията на българския танц е винаги положителна. В основата си големите учители са казвали на танцьорите, че ако не преживееш българския танц, значи той не е български танц. Този взрив от емоции ни отличава от другите народи по света”, каза още Асен Павлов.

Асен Павлов е възпитаник на Националното училище за танцово изкуство – София, завършил хореографска режисура в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. От 1992 г. до 1999 г. е артист-балетист и прима-солист на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. От 1995 г. е преподавател в Националното училище за танцово изкуство в София. Създател на един от  първите частни фолклорен ансамбъл у нас – „Чинари”.