Прокуратура

Съдят 23-годишен за притежание на марихуана за 126 000 лв.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 23-годишен мъж, придобил и държал наркотици с цел разпространение.

Обвинението срещу П.Г. е за това, че на 11.03.2021 г. в гр. Велико Търново, в съучастие като извършител с Л. Т. и с И. М. – помагач, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана с тегло 21060 грама на стойност 126 360  лева, като наркотичните вещества са в особено големи размери.

Обвиняемият се занимавал с продажба на наркотични вещества. От лятото на 2020 г. той извършвал това със своя приятел Л. Т. Доставките с марихуана получавали от И.М. Складирали я в квартира във Велико Търново, като я разпространявали заедно или поотделно на клиенти на територията на Великотърновска, Плевенска, Ловешка, Софийска и Пловдивска области. Наркотикът доставяли на място на купувачите, след предварителна заявка, направена посредством интернет приложения.

Съучастниците на П. Г. по това наказателно производство са осъдени, с одобрени от Окръжен съд – Велико Търново споразумения, като са им наложени наказания по три години лишаване от свобода, условно, с изпитателен срок от пет години.

Това престъпление П.Г. е извършил в изпитателния срок на предходно осъждане, също за престъпление по чл. 354а от НК, за което му е било наложено наказание от 11 месеца лишаване от свобода, условно с три години изпитателен срок.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.