Прокуратура Съд

Съдят 11 търновци за източване на над 12 млн.лева ДДС

Съдят 11 души от Велико Търново за източване на над 12 млн.лева ДДС. Срещу извършителите са повдигнати три обвинения-за участие в организирана престъпна група, за пране на пари и за данъчни престъпления. Наказанието, което е предвидено за въпросните престъпления е от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 лева. Крупните злоупотреби продължили от юни 2004 г. до февруари 2012 г. Разплитането на аферата започнало преди 7 години по сигнали от НАП. При разследването било установено, че бандата е източвала солидни суми от държавната хазна чрез ДДС като са били изготвяни документи с невярно съдържание за фиктивни търговски сделки. В престъпните деяния били въвлечени 25 фирми-бушони.

По мегаделото са събрани над 1000 тома материали. Обвинителният акт е на Окръжната прокуратура във Велико Търново и е от над 600 страници. Той е внесен в Специализирания съд в София, където се води процесът. По мегаделото ще бъдат разпитани над 400 свидетели.

Междувременно обаче, по време на разследването Мартин Л. – Бореца, за който е установено, че е бил в основата на мащабната далавера, загинал в катастрофа. Счетоводителят Марин В. пък, като разбрал в какви престъпни игри е въвлечен, починал от инфаркт. Сред изправените на посдъдимата скамейка е и Георги Георгиев-Кубичето, който през 2006 г. се прочу като вносител на 20-годишно ирландско месо. Още тогава се оказа, че той се води собственик на над 20 фирми в цялата страна с дългове от над 25 млн.лв. за данъци.