Прокуратура

Съдят мъж за производство на метамфетамин и за държане на наркотици и прекурсори

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за производство на метамфетамин и за държане на наркотици и на материали и прекурсори за производството им.

Обвинението срещу Х. Х е за това, че на 13.10.2016 г., в с. Поликраище, общ. Горна Оряховица, в къща, обитавана от него, произвел чрез редукция на ефедрин/псевдоефедрин с амоняк и метален литий високорисково наркотично вещество – метамфетамин – база под формата на течност с цел разпространение /жълта течност с тегло 76,12 гр. със съдържание на метамфетамин  0,84 гр. на стойност 21,00 лв. и утайка с наличие на метамфетамин – 0,70 гр. на стойност 17,50 лв.

На Х.Х. са повдигнати обвинения и за това, че държал прекурсор и материали за производство на високорисково наркотично вещество – метамфетамин, с цел разпространение, и за държане на високорисково наркотично вещество – коноп с тегло 0,136 гр. на стойност 0,82 лв.

Обвиняемият употребявал наркотични вещества и се научил да произвежда метамфетамин в домашни условия, като за целта си набавял всичко необходимо за производството им. Част от произведеното наркотично вещество ползвал за собствени нужди, а друга продавал на познати.

На 13.10.2016 г. в РУ гр. Г.Оряховица била получена оперативна информация, че обвиняемият в дома си в с. Поликраище, при домашни условия, ще произвежда наркотично вещество – метамфетамин и по време на този процес ще присъстват лица от селото, които ще си закупят от него. Във връзка с информацията била извършена полицейска проверка.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.