Прокуратура

Съдят бивш съпруг, нарушил заповед за незабавна защита от домашно насилие

По бързо производство на Районна прокуратура – Велико Търново 39-годишен мъж е предаден на съд за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.

Обвинението срещу Джелил Х. е за това, че на  13.02.2018 г. в град Велико Търново, ул. „Райна Княгиня“ не изпълнил заповед незабавна защита от домашно насилие от 17.01.2018 г., издадена по гражданско дело на Районен съд град Велико Търново, с която му се забранява да приближава жилището на К. Х. на разстояние по-малко от 20 метра, като влязъл в дома на същата. Обвиняемият и пострадалата са бивши съпрузи. Срещу Джелил Х. са издавани множество заповеди за защита от домашно насилие в полза на бившата му съпруга, които той системно нарушавал, за което три пъти бил осъждан. Наложените му наказания по никакъв начин не поправили и превъзпитали обвиняемия, който продължавал системно да упражнява тормоз над жената. Поради тази причина на 17.01.2018 г. по образуваното гражданско дело била издадена Заповед за незабавна защита, съгласно която обвиняемият бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо К. Х., като му било забранено да приближава жилището й и местата й за социални контакти на разстояние по-малко от 20 метра.

Пострадалата живеела заедно с майка си. На 13.02.2018 г. двете се намирали в дома си. Около 22.00 часа за пореден път обвиняемият решил да отиде до дома на бившата си съпруга, въпреки забраната на съда. Натиснал вратата и влязъл във жилището. Пострадалата веднага сигнализирала органите на МВР, че бившият й съпруг, срещу когото имало издадена Заповед за незабавна защита, я е нарушил, като е влязъл в дома й. Пред полицейски служители при РУ Велико Търново обвиняемия заявил, че знае за издадената заповед за незабавна защита, но „не го бъркало и не го интересувало“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.