Община Общински съвет

Съветниците подкрепиха кмета Панов да не се продават два имота от района на Новата болница

  Представителят на Община Велико Търново да гласува на Общото събрание на акционерите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” „против” продажбата на два от предложените за продажба общо шест имота, реши на извънредна сесия местният парламент. Общото събрание ще се проведе на 10 май от 11 часа в административната сграда на дружеството.

Двата имота са в района на т.н. Нова болница и лишаването от тях може да доведе в бъдеще до проблем с адекватността на изискванията за големина на болничния терен спрямо легловия фонд от близо 400 легла на двете бази – нова и стара, след обединяването им. Според държавния военно-временен план разкритите при необходимост центрове за прием на нуждаещи се не трябва да са на едно място, но областната болница трябва да осигури 40 хирургични и 30 терапевтични легла. В началото на следващата година влиза в сила и новият Национален план за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Терените на здравното заведение са били отчуждени 1974-75 година. По-късно наследниците искат да си ги върнат, но ВАС отказва да уважи молбата им”, коментира предложението си кметът инж. Даниел Панов двата обекта в района на новата болница да не бъдат предложени на здравното министерство за изваждане от забранителните списъци и обявени за продажба.

Местният парламент даде съгласие представителят на Община Велико Търново да гласува на Общото събрание на акционерите „за“ продажбата на останалите четири имота – три в района на Стара болница и един във Вонеща вода.

В едночасовия дебат съветниците Стоян Витанов и Петко Тюфекчиев обосноваха принципната си позиция против продажбата на болничните имоти и поискаха още яснота за стойността на строежа на новия болничен корпус. Стефан Михайлов попита болничния шеф д-р Стефан Филев дали ще стигнат средствата за строителството и оборудването му.  Директорът на здравното заведение уточни, че договор за строителството на новото крило на областната болница е сключен на 3 май и до дни започва строежът на новия корпус. Стойността на проекта се е увеличила, тъй като заради изпълнението на медицинските стандарти трябва да бъде добавена още 1000 кв. м разгърната площ. Увеличени са с 20 процента строителните материали и с 40 процента разходите на труд спрямо 2016 година, когато са правени разчетите на бъдещия болничен корпус.

Средствата от продажбата на парцела на Кауфлад са на сметката ни, но няма да стигнат. Това налага да се предложат за продажба още неоперативни имоти. Строителството на новия корпус ще стане на два етапа. Първият  е на стойност 3 891 584 лева, а вторият – за оборудване и обзавеждане, ще струва 2 540 805 лева”, обясни на съветниците д-р Стефан Филев.

Община Велико Търново притежава 14.4 процента от акциите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, а държавата има 51 процента. Останалите акционери са другите девет общини от областта. Представителят на Община Велико Търново да гласува на предстоящото Общо събрание и „против”  промяна на  капитала на дружеството в полза на държавата, реши още местният парламент тази вечер.