Община

Събарят незаконни постройки в луксозен имот в село Присово

Събарят навес барбекю и басейн в луксозния имот, построен в сервитута на магистралния водопровод в землището на село Присово. На 10 март при авария на ВиК-съоръжението работниците откриха избилата тръба до оградата на голямото частно имение. Според специалистите подобно строителство е недопустимо. „Съставени са три констативни протокола за съоръжения, които нямат търпимост съгласно Закона за устройство на територията. Те ще бъдат връчени на собственика. Той ще има право да обжалва и ще му направим предписание да премахне обектите”, съобщи на брифинг зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев. По негови думи освен барбекюто и басейна ще се събаря и масивната ограда около къщата, тъй като е издигната върху земеделска земя.

След голямата авария, оставила без вода областния град и 14 населени места преди седмица, Общината и ВиК ще проверят всички строежи по трасето на водопровода.

В резултат на аварията е затлачена с наноси и тиня изпускателната система на Присовския язовир, съобщи още зам.-кметът. Днес пожарникари и спасители от Гражданска защита са се опитали да  отпушат изспускателя, но операцията е била неуспешна. Издадена е заповед за въвеждане на аварийния план за действие на язовира.

Няма никаква опасност за хората, всичко е под контрол, увери проф. Камарашев.