Култура Община

Жанрово разнообразие от класически заглавия и съпътстващи събития в програмата на „Сцена на вековете” 2017

Жанрово разнообразие от класически заглавия и съпътстващи събития са заложени в програмата на второто издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” 2017. Своите най-нови и интересни заглавия ще представят оперите и театрите от Бургас, Стара Загора, Варна, Русе и Пловдив, а в тазгодишното издание на фестивала, с класическото оперетно заглавие „Цигански барон” от Йохан Щраус, се включва и МДТ „Константин Кисимов” – Велико Търново.

„Сцена на вековете” започва на 8 юли с кантатата „Кармина Бурана” по музиката на Карл Орф (от заглавната снимка) и с балета „Болеро” по композицията на Равел. Двете заглавия ще бъдат поставени под открито небе в крепостта Царевец, а сцената отново ще бъде изградена сред зидовете на Царския дворец. Началото е в 21,00 ч. в съботната вечер, а постановките са дело на трупата на Държавна опера – Бургас. Диригент на „Кармина Бурана” е маестро Иван Кожухаров, който е дирижирал Лондонската филхармония в легендарното студио „Аби Роуд“ , приютявало безброй музикални легенди през годините, сред които и Бийтълс. Главната роля е поверена на Мария Цветкова – солистка на Бургаската и на Русенската опери. В балета по „Болеро” публиката ще може да види примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева и Милен Петров.

На 19 август Бургаската опера ще представи и „Норма” от Белини. Диригент на постановката отново е Иван Кожухаров, а режисурата е на Ирина Главанакова. В „Норма” участват Йоана Железчева, сочена за най-добрата изпълнителка на Чо-Чо-сан от Мадам Бътерфлай в България, и Даниела Дякова – най-добра изпълнителка на Кармен в България.

Другата звезда на Бургаската опера е басът Делян Славов – възпитаник на Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Най-известната изява на Делян е изпълнението му по време на церемонията за приемане на България в ЕС.

Освен обявените в програмата „Лучия ди Ламермур”, „Селска чест” и „Делвата”, Държавна опера – Стара Загора отново е подготвила за публиката и съпътстващи концерти, разкри Красимир Червилов – зам.-директор на Държавна опера – Стара Загора.

На 12 юли в Летния театър, заедно със симфоничния оркестър на старозагорската опера, ще свирят Калин Вельов и Тумбаито, а за 24 август, също в Летния театър, е предвиден концертът „Шоуто продължава” –  Queen Tribute, с диригент Димитър Косев и със специалното участие на Тодор Койчинов

С мюзикъла „Котки” и операта „Манон Леско” участва Театрално-музикален продуцентски център – Варна. „Надявам се, че с мюзикъла „Котки”, 21 юли ще остане незабравима за публиката вечер”, каза Стоян Стоянов – технически директор на културната институция.

Тази година участие във фестивала взема и МДТ „Константин Кисимов”. На 28 юли търновският театър ще представи класическото заглавие „Цигански барон” – оперета от Йохан Щраус.

„Избрали сме това заглавие, защото нашият театър е профилиран в оперетния жанр”, сподели директорът Васил Вълчев.

В спектакъла ще се включат гости и солисти на МДТ „Константин Кисимов”: от Държавен музикален и балетен център – София гостува солистът Христо Сарафов. В главната роля ще е Момчил Караиванов – дългогодишен солист на търновския театър. Участват още: Миряна Калушкова, Доротея Доротеева, Мария Павлова, Иво Йорданов, Милен Иванов, Деница Александрова, Йордан Чейреков, които дълги години работят с търновския театър и са солисти на почти всички оперни сцени в България. „Цигански барон” е и със специалното участие на ПФА „Искра” при читалище „Искра” – Велико Търново.

Единственото българско заглавие в афиша – „Мария Десислава” от Парашкев Хаджиев”, ще представи Държавна опера – Русе:

„Няма как във Велико Търново, на крепостта Царевец, да не представиш спектакъл, който да се вписва в тази атмосфера”, коментира изпълнителният директор на Държавна опера – Русе – Пламен Александров.

Режисьор на „Мария Десислава” е Пламен Бейков, който е и солист в русенската опера: „Сценографията на операта ще е представена по авангарден и непознат досега начин. Търсим изчистена стилистика, с модерна сценография, която да концентрира публиката не толкова върху опита за историческа достоверност на костюмите, а да даде ясно изображение на емоциите и взаимоотношенията между отделните герои.”

Държавна опера – Русе, съвместно с българската рок група Фондацията, ще изнесат концерт в Летния театър на 8 септември – това е закриващото фестивала събитие.

„Тази година русенската опера наистина се опитва да наблегне на българското. Представянето ни на крепостта Царевец е с „Мария Десислава”, а закриването – с любимите песни на четири поколения българи.”, сподели диригентът Владимир Бошнаков.

Едно от най-коментираните заглавия в афиша на „Сцена на вековете” е мюзикълът „Коса”, който Държавна опера – Пловдив ще представи на 5 септември.

„След мюзикъла „Исус Христос суперзвезда”, с който гостувахме миналата година на фестивала, сега сме ви подготвили енергичния и вдъхновяващ концерт-спектакъл „Коса”, който следва саундтрака на филма на Милош Форман. Осемте солисти, които участват са много талантливи, а една от тях е вашата съгражданка Маги Джанаварова”, каза Лиляна Бързева – пиар на Държавна опера – Пловдив.

От днес е обявена и атрактивна игра за публиката, която ще протича в социалната мрежа Фейсбук. Преди всяка постановка ще бъде зададен въпрос, свързан със съответното заглавие. Победителят ще бъде теглен чрез жребий, а наградите са по два билета за съответната постановка. Играта “Отговори, сподели, спечели!” вече стартира на страницата Фестивал „Сцена на Вековете” – Велико Търново. Това обяви директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова, по време на срещата с представителите на всички опери и театри.

Всички спектакли от програмата на „Сцена на вековете” 2017 започват от 21:00ч., а подарък от Община Велико Търново и кмета Даниел Панов за артистите и гостите ще бъде аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. След всяка постановка шоуто ще бъде прожектирано безплатно и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”.

Летният оперен сезон „Сцена на вековете” е отличен с престижния лейбъл за 2017 и 2018 г. „Европа на фестивалите. Фестивали на Европа”. Голямото музикално събитие получава за втори път този статут, чийто носител бе през 2015 и 2016 г.