Образование

СУ „Ем.Станев” – пионер с онлайн формат в проекта „Живот на килограм”

Благотворителният проект “Живот на килограм” вече две години достига до учениците между 12 и 18 години. Целта е превенция на  хранителните разстройства като анорексия, булемия, хиперфагия, орторексия и други.

      Каузата “Живот на килограм” е в топ 5 на най-добрите социални проекти за 2018 година, избран сред над 200 други от “Промяната” – социална инициатива на фондация “Reach for change“ и Нова Броудкастинг Груп. Работата е насочена към разкриването на “общата картина на хранителните разстройства”.

Проектът „Живот на килограм” на Психо-драматичната работилница официално стартира първия си дигитален формат във Велико Търново. Това стана факт благодарение на психолога д-р Наталия Любенова и учениците от 10 б клас на СУ „Емилиян Станев” с класен ръководител г-н Пресиян Конакчиев. Приключиха първите три онлайн срещи. Предстои и четвърта извънредна през следващата седмица.

Беше голямо предизвикателство, защото нищо не може да замени живия контакт. Целта на проекта „Живот на килограм” е младите хора да са по-внимателни към промените, които стават у тях и техни връстници. Разказвахме „живи” истории и бяха впечатлени от нещата, случващите се на терен. Коментирахме връзката между чувствата и хранителните навици. Заболяванията са част от проблема, но не са фокуса на проекта”, сподели д-р Наталия Любенова. Тя уточни, че в трите сесии на дигиталния формат са участвали 24 ученици от великотърновското училище.

Говорим за външния вид, какво харесват децата и какво не като външност, кои са съвременните модели за красота,  достигаме до емоциите и преживяванията им, които са в основата на хранителните разстройства. Изразиха интерес за бъдещи срещи и благодарности за това, че „има кой да се грижи за психиката им „ – както се изразиха. Бяха любопитни, търсещи, отговорни. Продължаваме  с видовете хранителни разстройствата и какви стратегии да изградим за справяне с трудните ситуации в живота. Много е важно да  научим децата да са чувствителни към промените с тях и околните. В края на проекта те разбират, че това не е глезотия или прищявка, а е заболяване на психиката и човек трябва да потърси помощ”, разказва  още д-р Любенова – психолог в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, домакин на първия онлайн формат на проекта.    

Идеята е срещите да продължат наесен с присъствен вариант. Засега основните участници са десетите класове, но се обмисля включване и на деветите.