Образование

СУ „Емилиян Станев” участва в международен здравен проект

    Над 20 деца от СУ „Емилиян Станев” участват в международен проект за здравословното хранене и хранителните разстройства. Дейностите се реализират в двугодишен период, а стартът им беше през тази учебна година. В тях са включени ученици освен от старата столица и от Франция, Кипър, Сърбия, Италия. Акцент в работата по проекта е изследване на хранителните навици в съответните страни и тяхната проекция в семейството и в училището.

Ще се разгледат няколко аспекта на проблема. Единият е  уместност/съвместимост на тази диета – съответства ли тя на препоръките на диетолозите? Какво е качеството на храненето – количество мазнини, захар, наличие на пестициди. Ще се проследи и  екологичното въздействие на тази  храна  – използване на биологични продукти или от екологично чисто земеделие, местно произведени или вносни продукти, управление на отпадъците … Заключенията от тези проучвания ще станат препоръки, за да се установят нови добри практики. Важно е да се определи, че здравословното хранене е балансираното хранене. Резултатите от изследванията ще бъдат популяризирани. А част от устойчивостта на дейностите след приключване на проекта е споделяне на здравословни хранителни навици на принципа „връстници обучават връстници”.

Координаторр на проекта е учителят по химия Милена Йорданова. В дейностите участват още учителите  Веселка Недкова, Светлана Брънкова, Владимир Андреев, Галя Хаджи Атанасова, Маргарита Бурнева, Николай Славов и психологът д-р Наталия Любенова и ученици от гимназиален курс. Тази седмица екип на СУ „Емилиян Станев” ще работи със свои колеги във Франция. Предстои пътуване до Кипър за изработване на логото на проекта. Посещенията на деца и учители догодина ще са в Италия и Сърбия. Реципрочно великотърновци ще окажат домакинство на другите участници в здравния проект.