Поминък

Сушата пречи на посевите

Сушата пречи на посевите от пшеница и рапица. Това алармират земеделци.

Продължава неравномерното поникване на есенниците, тенденция от началото на годината и при пролетниците. Местата с валежи са с добре развили се растенията, но при другите със засушаване – семенцата дори на са поникнали.

„Рано е още да се говори за сериозен проблем. До края на месеца се надяваме да паднат валежи и ако е топло времето, есенниците  ще наваксат”, успокои Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз „Павликени”, областен представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Посевите от рапица на места са напреднали и в добро състояние, други пък слабо развити. Това е риск при по-сурова зима. „Пролетта не могат да се възстановят така, както пшеницата например. Неслучайно колегите са намалили площите с рапица тази година“, коментира още Тодоранов.

В края на месеца браншът се събира на осмия си Национален агро семинар. Тази година той ще се проведе в Пловдив и е под наслов „Зърнопроизводството на кръстопът?“. След деловата програма Асоциацията ще отпразнува и своята 12-та годишнина.

Кремена Крумова – Попова