Образование

Студенти от ВТУ стажуват в IT фирми

Действащи програмисти вече водят активно упражнения в новата специалност „Софтуерно инженерство”. Тя бе разкрита във Факултет „Математика и информатика” към ВТУ в края на мандата на екс-президента Росен Плевнелиев, който лично присъства на церемонията по разкриването на специалността в търновската алма матер.

Програмата на дисциплината бе разписана от председателя на Клуба на програмистите във Велико Търново – Невен Боянов. Той води и упражненията на една от групите студенти. Опит за подобна колаборация между академичните среди и действащите специалисти е имало и в други градове на страната. Но, оказва се иновативенят подход е все рядкост. „Доколкото знам в СУ има някакви подобни опити, за другите учебни заведения в страната не съм чувал”, коментира за Общинското радио Боянов. По негови думи в ПУ са се опитали, но неуспешно. И така пловдивската фирма Programista инициира специалността в търновския университет. Партньорството между бизнеса и вуз-а в старата столица върви гладко вече втора година, а „Софтуерно инженерство” се оказва сред най-атрактивните професионални направления.

Приетите студенти започват с традиционните за факултета дисциплини, свързани с алгоритми, основи на информатиката и разбира се, математика. Заложени са и приблизително равно количество предмети за модерните програмни езици, съвременните платформи и всичко, свързано с практическото програмиране, което търновските студенти започват да  изучават още в първи курс. Целта е към края на първата година да са достигнали ниво, което им позволява да започнат стаж в някоя от местните фирми. Така, наред с новите знания, които добиват в практическата работа им се предоставя възможността да разгърнат потенциала си и да подпишат договор с реален работодател. Разбира се, подобни случаи са все още по-скоро изключения, тъй като най-талантливите млади програмисти у нас или вече работят по специалността си, или са предпочели столични и чуждестранни университети.

За всеки студент, да започнеш да работиш по специалността си още в края на първи или втори курс е завидно добро постижение. В един курс се обучават приблизително 30 души.Не повече от шестима стажували през изминалата година са били харесани от потенциални работодатели. От тях на работа са постъпили двама или трима, коментира Боянов.

И въпреки успехите, административните пречки не са малко. Има и хора, които се съпротивляват срещу промяната. Това съпротивление не зависи от възрастта, „против” обикновено са онези, които пропускат, че света не спира да се развива.