Образование

Студенти географи грабнаха наградите на конкурса „България и Китай – древни и уникални цивилизации

В навечерието на 24 май в Институт „Конфуций“ бяха наградени ученици и студенти, участници в Осмия национален конкурс на тема „България и Китай – древни и уникални цивилизации“. Отричията връчи деканът на Филологическия факултет проф. д-р Ценка Иванова. Повече от 200 участници се включиха в категориите рисунка, плакат, колаж, компютърна анимация, презентация, разказ, стихотворение, есе, реферат. Всяка от творбите е специално изготвена през 2017-2018 г. и не е подавана за участие в други конкурси.

Студенти от катедра „География” на Исторически факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” участваха в две категории – „Реферат” и „Презентация”, под ръководството на ас. д-р  Тамара Драганова.

Младите географи насочиха своите разработки в областта на природната, икономическата и литературната география. Представен бе съвременен и малко познат поглед за общите и различните паралели и меридиани между двете страни. Спечелените места са резултат от участието на студентите с нови и интересни теми, които до този момент не са разглеждани в предходните издания на конкурса.

В категория „Презентация” първа награда спечели Иван Николов от специалност „Български език и география” – IV курс с презентацията на тема „Тианзи – синът на небето”. Младият географ предлага едно мислено пътешествие към далечни географски ширини и дължини на Националния парк „Улинъюан” в провинция Хунан, като част от списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство. Любознателността на Иван към природната география е продължение на неговата работа по предстоящото му дипломиране, което е посветено на природната география. Красотата на Тианзи е естесвеният декор за филма „Аватар” – пленяващ, омагьосващ и зареждащ с природни картини и феномени, разказа д-р Драганова.

В същата категория втора награда е присъдена на Йордан Георгиев от II курс на специалността „Регионално развитие и геоикономика”, който сравнява пшеницата и ориза като двигателите на два древни народа, отражение на тяхната история, бит и култура. На 22 юни 2013 г. оризовите тераси на националността хани са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Йордан разкрива със своята творба един интересен съвременен прочит на взаимоотношенията на двете държави чрез най-ценното за живота и оцеляването на двата народа – пшеницата и ориза.

В категория „Реферат” географските интерпретации на студентите са отличени с първа, втора награда и специалната награда на журито.

Специалната награда бе присъдена на Иван Димитров от I курс на специалността „История и география“ с реферат на тема „Китай – родина на хартията и книгопечатането“.

Първа награда отиде при Ивайло Тотев от IV курс на специалността „География“ с реферат на тема „Подбрани социално-икономически проблеми на Китай“. Чрез тематичното съдържание на реферата Ивайло продължава своето географско виждане и развитие в областта на дипломната си работа по социално-икономическа география.

С втора награда са отличени рефератите на Беатрис Бойкова от IV курс на специалността „География“ и на Борислава Андреева от  IV курс на специалността „Български език и география“.

Всеки от отличените студенти за реферати участва с тема, чрез която най-ярко и задълбочено демонстрира познания от своята любима научна област на географската наука при следването във Великотърновския университет и качествената професионална подготовка, получена от преподавателите. Младите географи показват индивидуален почерк, творчество и усет, научно обективна картина и собствена интерпретация за природни, икономически и културни обекти, явления и процеси, коментира ас. д-р Тамара Драганова.