Образование

Студентите на Великотърновския университет се връщат в аудиториите от 7 март

Студентите на Великотърновския университет се връщат в аудиториите от 7 март. Това обяви на пресконференция ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов. За осигуряване на спокойни и безопасни условия на учебния процес в 30 от лекционните зали са монтирани уреди за пречистване на въздуха, професионално ще се дезинфекцират всички корпуси на вуза всеки ден преди началото на занятията, а преподавателите и служителите ще получат по 40 маски с висока защита. „Закупени са и 1000 теста. Те са безплатни, предназначени са за хора, които при престоя си тук се почувстват зле – да могат да се изследват и, ако тестът е положителен, по-късно да си направят PSR“, поясни ръководителят на Университета. Той допълни, че зелен сертификат няма да се изисква, но апелира да се изпълняват заповедите на здравния министър.

„За задочниците изпитите през втория семестър ще бъдат онлайн. При бакалаврите лекциите и упражненията са разделени по дни с цел да няма струпване на потоци. След 7 март 1/3 от магистрите ще се обучават присъствено, останалите 2/3  – електронно, и изпитите им ще се проведат онлайн.  Специализантите също ще учат в електронна среда, а за филиала във Враца и колежа в Плевен е осигурена възможност за смесено обучение“, обясни зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов.

„Няма отложени защити и прекъснали докторанти поради липса на обучителен процес“, отбеляза зам.-ректорът по научната дейност проф. Милко Палангурски. По негови думи нормативната база е направена така, че при необходимост да се реагира със смесена система на изпити, защити и т.н.

450 са свободните места в обновените блокове на Студентските общежития. Месечната такса е 100 лева с включени консумативи за вода и ток.