Образование

Стратегия за развитието на Хуманитарната гимназия ще пишат заедно общински съветници и образователни експерти

Общински съветници, експерти и  специалисти да разработят стратегията за развитието на Хуманитарната гимназия във Велико Търново.  Около това становище се обединиха заседателите от Комисията по образование и наука, след като отхвърлиха варианта за преодоляване на негативните тенденции в училището, предложен от директора Жоржета Ангелова. Предложението направи Мирослав Трифонов от групата на Реформаторския блок. „Колкото и да искаме да обезсмъртим нещо, което е в миналото, няма как да го направим. Можем да запазим спомените, но със спомени днес и утре не се живее. За съжаление величието на тази гимназия е в миналото. В продължение на няколко години това, което ние правим, е да даваме пари, без да държим сметка защо и къде отиват. По този начин я пращаме на гробищата по най-бързия начин”, каза Трифонов.

Валерия Дончева от групата на БСП определи стратегията като странна. Тя подкрепи искането на колегата си планът да не се обсъжда на предстоящата сесия на местния парламент и с мотива, че дебатът в залата за бъдещето на 137- годишното школо може да се политизира.

„Документът е обиден в този вид”, заяви Нейко Генчев от ГЕРБ, като се позова  на допуснати правописни, езикови и стилистични грешки. „Според мен нещата в програмата трябва да са насочени в две посоки – реално подобряване на качеството и както е посочено – ефективна рекламна кампания”, допълни Генчев. Според него голям плюс би било въвеждането на  електронни дневници и онлайн  образователни платформи.

Стефан Михайлов от „Царевград за Велико Търново” бе категоричен в позицията си. „Ние не можем да спрем да помагаме на Хуманитарна гимназия. Ние не даваме пари, а влагаме пари в образование”.

Според Николай Цонев от ВМРО трябва да се мисли за смяна на името на гимназията. „Хуманитарните дисциплини от години са в упадък и не са предпочитани. Освен това сегашното име не съответства на това, което се случва в училището – обучение по професии”, аргументира се Цонев и допълни, че трябва да се мисли за привличане на ученици от други общини и области. „Не е вярно, че ако намалим броя на паралелките някъде, потокът на учениците механично ще се увеличи на друго място. Това няма как да стане”, заяви общинският съветник.

„Ако ще спасяваме, по-добре да минем към евтаназия.  Изключително грешна тенденция е да ходим по училищата и селата да търсим ученици. Това е пак евтаназия.  Пътят е да се направи дух на гимназията и ако няма да се стигне до някакво развитие, то наистина е по-добре да я направим музей”, каза председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

По думите на шефа на комисията проф. Михаил Харалампиев гимназията може да се утвърди с оживяването на жилищния район около учебното заведение.

Иван Александров  от „Българска демократична общност” допуска и въвеждане на обучение по специалността „Ббиблиотекознание и книгопечатане”. „Имаме ресурса от преподаватели, а Университетът е следващата стъпка, където  децата могат да продължат образованието си.  Във Велико Търново има регистрирани 40 издателства и работят 7-8 печатници. За този бизнес трябват кадри”, мотивира се Александров.

„Не е вярно, че в училището не се случва нищо. През последните три години има прием в професионалното направление „Терапия и рехабилитация”, а парите, които се отпускат от Общината, са изразходени целесъобразно – за заплати и покриване на задължения към доставчици”, каза директорът Жоржета Ангелова. Тя отбеляза, че дванайсетокласниците тази година са били на шесто място в областта по успех на матурите и призова да се съхранят традициите и духовните ценности, които гимназията е дала на своите възпитаници.

Очаква се работната среща на общинските съветници от просветната комисия и председателя на Общинския съвет с училищния директор да се проведе през месец декември.