Култура

„Страница 394“ ще отвори врати този петък

Над 700 книги от различни жанрове и за всички възрасти са събрани в ново културно пространство, което отворя врати в старата столица. Първата кафе-книжарница във Велико Търново ще бъде място за творческа сцена на актьори, художници, фотографи и всички любители на изкуството и културата. На чаша ароматно кафе, горещ чай или освежаващ коктейл, в „Страница 394” всеки е добре дошъл – да загърби за минута забързаното ежедневие, разлиствайки страниците на любопитна или любима книга.

Яница Петрова

Този уют са създали двама младежи – Яница Петрова и Благовест Христов. Тя е родом от Каварна, но остава да живее в Търново, след като завършва психология. 25-годишната девойка работи в кризисен център с деца в старата столица. Нейният партньор Благовест, пък е работил като учител, въпреки че е само на 27 години.

Благовест Христов

Името на заведението избират, вдъхновени от книга, любима и за двамата – мегапоредицата за Хари Потър. До ден днешен тази допирна точка играе съществена роля в техните отношения. На въпросната страница, според сюжета на „Затворнекът от Азкабан” е поместен урок как да разпознаваме върколаците. С магическото име и магическа атмосвера „Страница 394” е едно място, създадено със стил и с нюх към културата, на която е отредено повече от специално място. Има си и сцена. Благовест е дългогодишен актьор в студентския театър „Маска и тога” на режисьора Стефан Методиев. „Театър и маска” пък е заглавието на едно от най-ценните за него четива, намерили мястото си по лавиците на „Страница 394”.