Денят Коментари

Стоян Георгиев, СБА: Не чакайте да паднат драстично температурите, за да смените летните гуми със зимни

Дойде ли моментът да сменим летните гуми на автомобилите си със зимни? Върху какво трябва да насочим вниманието си, когато подготвяме колите си за студените дни? Станаха ли по-стриктни старостоличани към своите автомобили и поддръжката им? Отговорите на тези въпроси дава Стоян Георгиев, председател на великотърновския клон на Съюза на българските автомобилисти.

„Всеки преценява сам кога да смени летните гуми със зимни. Според мен – желателно е тази манипулация да се извърши, преди да започнат дъждовете и да паднат температурите драстично. Използвайте по-сухите дни за това, защото едно е да карате с летни гуми на замръзнал път, а съвсем друго – със зимни”, подчерта в интервю за Общинското радио Стоян Георгиев.

По думите му, и в по-топлите есенни дни, в които максималните стойности през деня достигат 20 градуса, можем вече да караме със зимни гуми. „Температурата не е в този диапазон, в който да оказва съществено влияние на гумата. През нощта тя пада до 5-6 градуса, а през деня земята не се нагрява толкова, колкото през лятото”, акцентира председателят на великотърновската структура на Съюза на българските автомобилисти.

Когато избираме нови гуми, най-важно е да видим скоростната им характеристика, типа на протектора, спирачния им път и аквапланинг. Не е нужно да сме специалисти, важно е да се доверим на дистрибуторите или консултантите, чиято работа се изразява и в това да ни обяснят всичко с подробности.

За да бъде колата ни подготвена за зимния сезон, трябва да проверим още течността в охладителната система, температурата й на замръзване, състоянието на акумулаторната батерия, системата на чистене на стъклата и на перата на чистачките. „Най-важното е, че трябва да се обърне внимание на начина на управление на автомобила и така наречената култура на шофиране” , акцентира Георгиев.

Съвсем скоро СБА-Велико Търново ще обяви точната дата на „Акция зима” за тази година. Великотърновци ще могат да проверят състоянието на автомобилите си в рамките на кампанията или в края на този, или в началото на следващия месец. Графикът ще стане ясен след национално съвещание в столицата, което предстои през идния уикенд.