Култура

Стоянка Мутафова отново получи любовта на великотърновската публика

Великата Стоянка Мутафова посрещнаха стотици великотърновци на крака в залата на Общината в старата столица. Повод за срещата по покана на клуб „Седем“ бе представянето на книгата „Добър вечер, столетие мое“ на дъщеря й Мария Грубешлиева – Муки.  Според авторката тя разкрива тайната на вечната младост на голямата българска актриса. Изданието е богато илюстровано със снимки от Сатиричния театър и личния й архив. В  него има ценни спомени и разкази на колеги и хора от културните среди, както и справочник с ролите и наградите  на „Госпожа Стихийно бедствие“, чийто театрален дебют е през далечната 1945 година.

Голямата българска актриса започва да играе в Народния театър. Според нея обаче в него вече се чувства едно „овехтяване”. С Калоянчев приемат предизвикателството и стават едни от основателите на Сатиричния театър, където тя вече се чувства в свои води. Да ги гледат как правят ролите си идват техни колеги от всички театри. Според нея днес театърът и по-младите актьори отново търсят път. Сигурна е, че ще го намерят, както те са открили своя с Калоянчев в Сатиричния театър.С носталгия Стоянка Мутафова си спомни и за големия успех, който постига по време на пребиваването си в Прага, където е добре приета и със семейство. Не скри, че съжалява за връщането си от там…

„ Нямам любима роля. Аз винаги се влюбвам в тях. Ако не заобичам ролята си, по-добре да спра. Не правя разлика между малки и големи. Когато изграждам една роля, слушам вътрешния си глас. Чета и допълнителна литература. По-младите си колеги съветвам да бъдат себе си и да спорят с режисьора на спектакъла, ако чувстват, че са прави”, сподели актрисата и припомни любопитен случай от участието си в „Смъртта на Тарелкин”, когато има разногласие с режисьора и след художествен съвет с Калоянчев сами правят ролите си. И досега най-големият и най-верният й критик е дъщеря й Муки. С известна тъга обобщава, че децата на най-известните актьори остават в тяхната сянка.

„Нас винаги ни сравняват с тях, а ние не сме те”, коментира Мария Грубешлиева. И допълва, че Мутафова никога не таи злоба и много прощава, което й помага да стигне до тези години и да бъде все още на сцената. Преди две години актрисата прави турне в САЩ и там всички са учудени от жизнеността й. Стоянка Мутафова е луда глава от малка. Тя с усмивка разказа на великотърновската публика детски лудории, включително и случай, когато паникьосва родителите си с имитация на обесване.

На срещата пред своите почитатели тя сподели, че винаги се вълнува, когато идва във Велико Търново, защото от тук е писателят Емилиян Станев – най-добрият български автор, според нея, както и великият Константин Кисимов. Днес тя си спомня, че е загърбила бащиния съвет да учи филология в името на детската си мечта. С усмивка откровено споделя, че е мечтала да играе с Чарли Чаплин, който е бил любимия й актьор. С него тя не си партнира, но играе дълги години с талантливия си колега Георги Калоянчев. Най-щастливият й миг е бил раждането на дъщеря й. „Не можем една без друга, но не можем и една с друга“, пошегува се Мария Грубешлиева и допълни, че така и не са се научили да изразяват взаимната си любов. На 96 години Стоянка Мутафова мечтае да посети Япония, която за нея все още е малко позната. „Не желая да помъдрявам, така ми е по-интересно“, откровена е актрисата. Тя отговори с удоволствие на многобройните въпроси от публиката и получи букет от председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов с пожелание животът й да е цветен.

В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ ЧУЙТЕ ЗАЩО СТОЯНКА МУТАФОВА ВИНАГИ СЕ ВЪЛНУВА,  КОГАТО ИДВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО: