Любопитно Община

Стотици деца станаха средновековни детективи на Царевец

Стотици деца се забавляваха с приключенската игра „Средновековни криминални загадки –  Тайната на деветте ключа“ на крепостта Царевец във Велико Търново в Деня на детето. Малчуганите се вживяха в ролята на истински детективи и разплетоха различни загадки за тайни и съкровища. Така,  забавлявайки се, те научиха различни факти за българското средновековие и историческата крепост Царевец.

Най-нетърпеливи да се включат в приключението бяха ученици от Основно училище „Патриарх Евтимий“ във Велико Търново и от Основно училище  „Д-р Петър Берон“ в Дебелец. На 1-ви юни с играта се забавляваха още стотици деца и техните близки от града, както и гости от цялата страна. Мнозина от тях се възползваха и от възможността да се повозят на туристическото влакче, което от 1 юни вече се движи по основния туристически маршрут в старата част на Велико Търново

Приключенската играта „Средновековни криминални загадки –  Тайната на деветте ключа“ бе подарък за Празника на детето от Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Регионалния исторически музей.

Играта е нестандартна разходка в архитектурно-музеен „Царевец“,  като туристите получават цялата информация от една екскурзоводска беседа, но чрез собствените си усилия и находчивост, разплитайки загадъчна история и пазените в недрата на крепостта тайни.

Любителите на приключенията могат са се включат в играта всеки ден и през настоящия туристически сезон. Билетите са на цена 5 лева и се предлагат в офиса на Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново, а на входа на крепостта Царевец се заплащат такса вход за архитектурно-музейния резерват.