Любопитно

Стотина програмисти се включиха в TarnovoConf 2018

Успешно издание на осмата дигитална конференция ТърновоКонф отчитат съорганизаторите от Клуба на търновските програмисти. Много нови лица и стари приятели имаха шанс да дискутират значими теми в сферата на технологиите, от които се вълнуват все повече хора в световен мащаб. Тази година националното събитие стартира от старата столица. Предстоят още няколко конференции във Варна, Бургас, Русе, Пловдив и др. Финалът ще бъде на фестивалът на отворените технологии Open Fest в София, през ноември.

Повече от сто души препълниха залата на Хакерспейса във Велико Търново през целия съботен ден. Имайки предвид, че събитието е специфично предназначено за IT-бранша, успехът е сериозен, коментира за Общинското радио председателят на Клуба на програмистите – Невен Боянов. Интерес проявиха представители на фирми и академични среди, ученици и учители от местните гимназии. „Лекциите бяха много интересни, имаше дискусии и може би това, което си бяхме поставили като цел, го постигнахме. Разговорите между самите лекции и след края на конференцията бяха наистина интригуващи и полезни за всеки присъстващ. Точно това се случи”, сподели Боянов.

Звезден екип от лектори участва в тазгодишното издание, като двама и половина от тях са си търновци. Любомир Филипов и Самия Невен Боянов бяха двамата местни програмисти, които говориха пред публиката на форума, а третият бе Светлин Наков – също търновец, макар от години да живее и работи в София. Наред със стандартните лекции се проведоха и блиц-доклади, в рамките на 3 до 5 минути.  В събитието се включиха още няколко столичани и други техни колеги и съмишленици, които представиха строго специфични за технологиите теми. „За програмистите, специално, това бяха може би по-интересните теми – нови езици за програмиране, нови технологии или пък съществуващи такива – как точно да ги използваме. Въпросите и отговорите на края на самите презентации бяха от ползва, защото се изясниха редица теми и всички научихме нещо ново”, допълни Боянов.

Макар да говорим за чисто технологично събитие, имаше го и сантименталния момент. Но няколко от присъстващите се събраха в сградата на Общинския детски комплекс, където още преди десетилетия за първи път са се докоснали до компютър. Така например, Невен и Светлин са възпитаници на някогашните кръжоци, които са се провеждали веднъж-два пъти  седмично в Пионерския дом още през 80-те години. На конференцията и двамата се върнаха мислено в онази зала, където някога, около дузина деца „проговорили” програмни езици, във времена, когато не е имало възможност човек да притежава собствен компютър. „Сега е някак символично, че след толкова години, отново организираме компютърни събития точно в тази сграда. Повечето мои колеги започнаха тук. На пракитка нямаше къде другаде. Често, когато се виждаме споделяме радостта, че сме успели най-накрая на точно това място да направим всичко това. Това е само една от последиците, резултат от това начало преди 30 години”, сподели Боянов. Но и от всичкия труд през тези  години. Той изрази надежда, че сега – в дигиталната ера, други деца и ученици ще могат на същото място да се възползват от същите възможности – да започнат. Да тръгнат по пътя. И да го извървят докрай.

Снимки: FFW Bulgaria