Денят

Столичани настояват за демонтирането на „Съветска армия“

На 5 септември – в хода на Втората световна, Съветския съюз обявява война на България. Тази вечер от 18:00 ч. в София, събитието ще отбележат десетки ентусиасти от „Сдружението за демонтиране на монумента на окупационната червена армия“, популярен като паметник на Съветската армия.

„Не демонстрираме позицията си за първи път, правим събития всяка година”, разказа за Общинското радио организаторът Кубер Сапарев. Голяма част от българите, за съжаление не познават историята на страната ни от Втората световна война, смята Сапарев, а причините са липсата на информация в учебниците и – разбира се – умишлената комунистическа пропаганда. Протестът тази вечер ще представи редица неизвестни на широката общественост документи. Един от тях е решението за демонтиране на паметника, взето още през 1992 г., уточни Сапарев. Тогава Столичния общински съвет натоварил със задачата заместник-кметовете Стоян Груйчев и д-р Христо Димов. Столичани помнят изграденото скеле, останало около паметника за кратко, тъй като заповед на министъра на вътрешните работи спряла демонтирането (Виктор Михайлов). Този акт се явява противозаконен, „насилствено и нелегитимно спиране  на демонтажа”, коментира Сапарев. По негови думи  необясним страх – от тогава досега спира управляващите и не се намира „политическа воля мястото да бъде освободено от този символ на престъпния комунистически режим, който е обявен за такъв със закон, в него ясно се посочва, че режимът е дошъл на власт недемократично, с чужда сила – силата на Червената армия”.

Четвърт век по-късно, Сапарев смята, че най-вероятно българските управници се плашат от една по-остра реакция от руска страна. „Въпреки, че това не би следвало да бъде така – паметникът е българска собственост, намира се на българска територия, ние сме абсолютно в правото си да определяме какво да има на нашата собствена територия. Всички наши държавници, които са били на власт до момента, се държат по начин, който показва, че това е  – може би някакъв анклав на чужда държава. Те бягат от отговорността да предприемат една трудна, но необходима мярка – да изпълнят взетото решение. Колкото повече се отлага, толкова по-трудно ще става. Това е проблем, който няма как да се разреши със скриване под килима. Това е една язва в сърцето на столицата ни и просто трябва да се пристъпи към решението”, категоричен е Сапарев.

 

Колаж: източник – https://demontirane.org/