Здравеопазване

Столичанин с ново дарение за децата от Дома и Дневния център в Дебелец

Вертикализатор за деца с увреждания дари на Дома за медико-социални грижи в Дебелец и Дневния център в града столичанинът д-р Теодор Марков. Той е лекар, пътешественик, инструктор по гмуркане и запален фотограф. Устройството може да се използва при церебрална парализа, парапареза, параплегия, тетрапареза, тетраплегия, дегенерация на централната нервна система, напреднала демиелинизация, травма на гръбнака, 4-ти стадий на ревматизъм, състояния след спинална травма.

Уредът е на стойност 2356 лева с ДДС. Може да се използва както с предна опора –  лягане по корем, така също и със задна опора. Система от колани и опори стабилизира тялото на детето, докато е в права позиция. Вертикализаторът е много солиден и приятно решен в цветово отношение. Това спомага за целия процес на рехабилитация и го прави по-забавен за децата. Газовият амортисьор, който с помощта на педал може да регулира наклона на уреда, улеснява до голяма степен рехабилитатора при работа с детето. С многообразните си възможности за настройки, уредът може да се използва от различни по размери и години деца. Домът разполага с такъв вертикализатор, но с размер за по-малки деца. Вертикализаторът е изработен от екологична дървесина. След като детето е фиксирано, може лесно да се транспортира от стая в стая с помощта на въртящите се колела.

Дарението на д-р Марков е второ по ред. Преди три години той отново помогна на децата в Дома за медико-социални грижи в Дебелец и Дневния център. Тогава дарението му бе на стойност от 1769 лева и включваше две електронни теглилки с ръстомер, небулайзер портативен EOLO /инхалатор/ и други необходими уреди. Д-р Марков ще посети дома в Дебелец на 18 юли, за да му бъде връчен договор за дарение и благодарствен адрес, информират от социалното заведение.