Денят Политика

Стефан Янев: До края на седмицата ще обявим мерки за овладяване на кризата с цените на тока и горивата

До края на седмицата, началото на следващата ще обявим мерки за овладяване на кризата с цените на тока и горивата. Това заяви във Велико Търново служебният премиер Стефан Янев. По негови думи енергопроизвеждащата система у нас е била системно неглижирана в последните десетина и повече години. „От тази гледна точка предстоят редица мерки, които ще бъдат неотложни. Трябва да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото е необходимо да се вземат и дългосрочни мерки“, допълни Янев.

Според служебния премиер мерките за справяне с ковид кризата са налице и са адекватни.  „Друг е въпросът,  че ние не можем да предскажем кога и как върви развитието на вируса, но смятам, че се справяме“, каза министър-председателят.

Той подчерта, че бизнесът и държавата са взаимносвързани. „Държавата е длъжна да се грижи за бизнеса така, както бизнесът е длъжен да се грижи за държавата си. В този смисъл нашите усилия са насочени в посока да създадем достатъчно добри условия,  така че мерките за здравето и сигурността на хората, в частност по отношение на здравната система, да са адекватни и да позволяват на бизнеса да работи съобразно мерките, но в същото време да има и развитие. Както виждаме в последните няколко месеца – това не е само феномен за България – имаме световно възстановяване, но нашите икономически показатели са много добри и България се развива  добре. Така че имаме постигнат баланс“, коментира Стефан Янев.

Служебният премиер смята, че проблемът с машините за гласуване трябва да се реши от Централната избирателна комисия. „Това е тяхна отговорност те са във взаимоотношения с фирмата, която ги е доставила. Ако имат някакви спорове, те са длъжни и ще ги решат в обозрим срок, така че да нямаме притеснения, че машините няма да бъдат осигурени и че няма да действат, както е необходимо“, каза Янев.

Той проведе среща с кмета на старопрестолния град  и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. По-късно посети църквата „Св. 40 мъченици“ и ще наблюдава аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“.