Икономика

Стартира пролетното издание на трудовата борса във Велико Търново

Над 50 работодатели от областта и съседните й региони участват в пролетното издание на трудовата борса във Велико Търново. Очаква се да бъдат обявени повече от 400 работни места във всички сектори на икономиката. За летния сезон са заявени свободни позиции за  20 бармани, 15 сервитьори и 17 готвачи за заведения в старата столица и по Черноморието, съобщи директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев. По традиция той откри борсата, а домакин на събитието е „Интерхотел Велико Търново”. На старта на проявата присъстваха зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, регионалните председатели на двата синдиката КНСБ и „Подкрепа”, представители на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски”.

Шивачки и кроячи търси „Брилянт Търновград”, наследник на фабриката за дамска конфекция „Деньо Георгиев”. На кандидатите фирмата предлага  едносменен режим на работа, заплащане по индивидуална  норма, трудов договор, социални осигуровки. Според специалисти от предприятието кадри трудно се намират, защото в района няма  училище за обучение по професиите шивач и крояч.

Агенция за подбор на кадри за работа във Великобритания набира складови работници, болногледачи, домашни помощници, мотокаристи и шофьори на камиони. Претенциите към шофьорите и болногледачите е да имат поне една година стаж и да владеят добър разговорен английски език.

Работници за бутилиране на бира наема пивоварната „Болярка”. „Те трябва да са готови да работят на трисменен режим, да са амбициозни, да имат желание за работа, да не се отказват от малки трудности и да имат желание да се усъвършенстват”, обясни представител на дружеството. Предпочитат се лица с техническо образование. Заплатата на заетите във фабриката се определя от реализацията на продукцията на пазара. Варира между 600 и 800 лева.

Трудовата борса се организира от Агенцията по заетостта с посредничеството на Бюро по труда – Велико Търново.