Община

Стартира пролетният етап на кампанията „Движи се и победи”

      Три маршрута – до хижа „Божур”, Преображенския манастир и Ксилифор, включва пролетният етап на кампанията „Движи се и победи”. Походите ще се проведат в периода от 11 май до 1 юни. 

„ Проявата се организира за 19-а поредна година от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежкият дом. Тя преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет. От 2001 година до сега в кампанията са се включили 18 459 деца, ученици и възрастни, сред които и 407 семейства”, припомни д-р Светлана Моминска от РЗИ.

В походите могат да участват всички желаещи. Регистрация в края на маршрута правят само жителите на община Велико Търново, заради разпределението на наградите чрез жребий. Най-голямата отново ще е велосипед и за нея ще се борят преминалите и трите маршрута. Предвидени са пет награди за различните възрастови групи, както и четири специални – за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и непушач. Ще бъде дадена и една поощрителна – за нея ще се надпреварват преминалите само един маршрут. Училището с най-масово участие ще получи отличието на председателя на местния парламент. Наградата на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта ще си оспорват участниците до 29 години. Младежкият дом по традиция ще награди най-активно включилия се в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор на 1 юни. Жребият ще бъде теглен на 7 юни в Регионалната здравна инспекция.

Всеки от трите похода има тази година свои акценти. Първият – на 18 май до хижа „Божур”, е посветен на Световния ден на движението – 10 май, както и на превенцията на употребата на алкохол сред младите хора. Участниците ще проверят знанията си за вредата от тая зависимост, ще могат на практика да усетят и въздействието й с алкоочила. Те симулират виждане с различен промил алкохол и по тая причина ползващия ги ще има поведение със загуба на координация и променени реакция като при употреба на спиртни напитки и наркотици. Целта е младите хора да се убедят във вредата от употребата на алкохол и други упойващи вещества както за тях, така и за околните.

Превенцията на пътно-транспортния травматизъм е акцентът на втория поход от кампанията „Движи се и победи”, който ще се проведе на 18 май до Преображенския манастир. На финала на маршрута желаещите могат да се включат в забавна игра на тази тема.

Спортно-туристически празник ще съпътства третия маршрут – до парк Ксилифор на 1 юни. Организаторите отново предвиждат много надпревари и изненади за различните възрастови групи, преодоляване на препятствия и обичания от мнозина „Лъвски скок”. На сцената желаещи могат да рисуват по темата „Аз дишам свободно”, като част от инициативите за отбелязване на Световния ден без тютюнев дим – 31 май.

Измерване на кръвното налягане на желаещи и разпространение на информационно-образователни материали отново съпътстват пролетния етап на кампанията „Движи се и победи”.