Образование

Стартира новата кампания за студентските бригади в САЩ

Разяснителна кампания за студентските бригади в САЩ стартира консултантската фирма за образование зад граница „Интеграл”. Първият информационен щанд се разположи в района на Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. До края на седмицата подобни щандове ще има и  пред Трети и Четвърти корпус на висшето училище, както и в Ректората. Право да кандидатстват за работна позиция имат студенти до 29-годишна възраст, редовно обучение. Офертите са предимно за сезонна заетост в малки туристически градчета, обясни Нина Куцарова.  Тя е възпитаник на Великотърновския университет, завършила е „международни икономически отношения” и вече е била на бригада в отвъд океанската държава. „Уникална възможност е. Може би това е най-лесният начин, по който да се отиде и да се види тази прекрасна страна”, смята Нина и съветва младите хора да проявят интерес още в началото на кампанията и да запазят своята студентска бригада за 2020 година.

На информационния щанд е и Мануела Миткова. Тя учи последен семестър магистратура по английски и руски език във ВТУ. И също  носи спомена от първата си бригада в Америка. Споделя, че е работила   в два супермаркета, за да може да задели някакви средства. През четирите месеца е живяла в американско семейство и твърди, че е успяла да усети духа на местните жители.  „Спомням си с умиление и тъга. Преживяното е за цял живот и затова трябва да се опита поне един път”, казва Мануела.

Няма краен срок за записване, но според консултантите студентите трябва да се ориентират по-бързичко, тъй като предстоят интервюта за виза през февруари и март догодина.

 

 

Снимка: Ивайло Илиев