Любопитно

Стартира национална седмица на достъпа до добра храна

На 16 октомври 2020 за трета поредна година стартира НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА‘2020. Символът на седмицата е ЗЕЛЕНИЯТ КАРТОН.

Инициативите ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА през 2020 се провеждат под патронажа на г-жа Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите.

„За мен е чест да Ви приветствам по повод събитието „Достъп до добра храна“. Инициативата е актуална с оглед съвременните изисквания на потребителите за консумиране на здравословни и безопасни хранителни продукти. МЗХГ полага усилия за информираност на потребителите и гарантиране на качеството на продуктите. Чрез новия Закон за храните ще  дадем по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя. Той съответства на най-модерното европейско законодателство в областта на хранително-вкусовата промишленост. Също така подобряваме и развиваме механизмите на контрол, извършван от компетентните структури, в подкрепа на родния производител на храни и създаваме по-добри възможности за достъп на български храни на пазара“, изрази министър Танева подкрепата си за кампанията.

„Тази година повечето инициативи в рамките на кампанията ще се проведат онлайн. Така, има възможност да участват много повече ангажирани с каузата на добрата храна заинтересовани – централна и местна власт, контролни органи, училища, детски градини, производители, фермери, готвачи, предприемачи. За изминалите две години, кампанията получи широка подкрепа в цялата страна и бяха вдигнати близо 700 ЗЕЛЕНИ КАРТОНАОнлайн ще се проведе и традиционната годишна конференция ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА – на 21,22,23 октомври 2020 от 14 до 16 ч. Темата е Хранителните системи в условия на криза. Отново ще обявим носителите на наградите Достъп до добра храна‘2020 в различните категории”, сподели инж. Живка Георгиева от Фондация „Българска месна традиция“.