Образование

Стартира Международно състезание за разказвачество по проект „Европа в спомени“

Стартира Международно състезание за разказвачество на тема „Европейски истории“. Конкурсът се организира в рамките на проекта „Европа в спомени“, в който от българска страна партньор е Европейският информационен център във Велико Търново. Историите могат да бъдат във формат текст, фоторазказ, видеоразказ, колаж, илюстрация или  комикс, съобщи координаторът на проекта доц. Виолета Стойчева. В състезанието могат да участват над 30-годишни граждани от всички европейски страни. Целта е утвърждаване на европейските ценности като демокрацията, мирното съжителство, социалната справедливост, поясни доц. Стойчева.

„Две посоки на разказване са предложени от авторите на конкурса. Едната голяма тема е „Моята Европа“. Очаква се тук участниците да си спомнят кога за пръв път са пътували в Европа, какъв е бил поводът, какво се е случило, защо  споменът е важен за тях.  Могат да  разкажат своя история, която се вмества в големите европейски разкази. Примерно –  падането на Берлинската стена или знакови събития като младежките движения в края на 60-те години“, допълни доц. Стойчева. Другата голяма тема са историите за социалната промяна в Европа. Те могат да включват не само разкази за събития, а и за хора, допринесли за значими промени  и в областта на опазването на околната среда, образованието, наследството, правата на човека, овластяването на жените.

Историите ще се приемат на имейла на Европейския център до 28 февруари тази година. Материалите  ще бъдат оценявани от национално и от международно жури. Победителите на национално ниво ще бъдат представени през септември в Старата столица  по време на фестивал на паметите, а на европейско ниво – в Италия, в края на месец септември.