Култура

Стартира културният календар в Балван

Състави от 19 клуба на пенсионера и инвалида се явиха на общинския песенен празник, който се проведе в Балван на връх Цветница. Своя дебют направиха и танцьорите от новосъздадения състав „Надежда” към читалището в селото. Мероприятието постави официален старт на културната програма, събитията от която ще продължат до октомври. Това поясни за Общинското радио кметът на населеното място Недьо Георгиев, той припомни, че в деня преди Връбница, пременени във фолклорни одежди девойки лазаруваха в селото.

На 28 април селото домакинства на Общинския празник на хоровете и певческите състави към читалищата в общината „Сладкопойна чучулига”. Около 26 състава се очаква да се включат в песенния празник.

Предстоят две значими годишнини. 135 години се навършват от освещаването на църквата „Св. Иван Рилски” на 18 август – денят на успението на светеца. Тържество и курбан за здраве са предвидени за жителите и гостите на селото. Читалище „Нива 1898” навършва 120 години от основаването си, а честването е насрочено за месец октомври. „Много празници се събират, но така е, няма как. Просто трябва да се почитат всички юбилеи и празници”, коментира кметът на Балван.

Продължава и подготовката за Празника на баницата, работната дата засега е 1 септември. Тази година амбицията е събитието да се превърне в международно.