Денят Община

Старата столица отбеляза Димитровден и 833-тата годишнина от въстанието на Асен и Петър

С празнична литургия, последвана от литийно шествие с иконата на Свети Димитър, почетоха 833тата годишнина от въстанието на Асен и Петър, и църковният празник Димитровден. В 9 часа в храма „Успение Богородично“ в старата столица бе отслужена света литургия.

След приключването, шествие, водено от иконата на Свети Димитър потегли към църквата – паметник „Свети Димитър Солунски“. В него се включиха кметът на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов, Областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет – Венцислав Спирдонов, инж. Любомир Шербетов, председател на областното представителство на Камарата на строителите.

В двора на историческия храм бяха поднесени празнични слова от кмета Даниел Панов и инж. Шербетов.

„Днешният ден ни връща към един голям момент от българската история. Преди 833 години на днешната дата, в тази църква Асен и Петър, повеждат българите и побеждават една велика сила – Византия. Един важен акт -премахване на една несправедливост, продължила 150 години. Нека почерпим от мъдростта на нашите предци и да бъдем единни. Това е най-малкото, което им дължим като техни наследници.“ – сподели в словото си, кметът на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов.

Поздрав към своите колеги, по повод Димитровден и съпътсващия го професионален празник на строителите отправи и инж. Любомир Шербетов.

„Днес смело мога да заявя че кризата, която беше при нас близо 10 години, вече е минало. Трябва да надградим това, което е било и да продължаваме да пазим най-ценния си капитал – хората, за да достигем нивата на Европейския съюз.“ – призова той.

На събитието присъстваха още директорът на ОДМВР старши комисар Димитър Машов, заместник-ректорът на ВТУ доц. Димитър Димитров, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, директорът на РИМ Иван Църов, общински съветници, граждани и гости на Велико Търново.

Свещеноиконом Славчо отслужи молитва и освети курбан от който опитаха всички гости на празника. Събитието завърши с музикална програма в изпълнение на  ПФА „Искра“ .

 

Ивайло Илиев