Спорт

Станка Златева: Човек трябва да бъде здраво стъпил на земята

Олимпийската шампионка по борба Станка Златева се срещна със свои почитатели и младите таланти от местните школи, които зададоха редица въпроси, свързани както с големите успехи, така и с нелеката подготовка.

„Никога не съм си мислила, че съм номер едно.

Какъвто и връх да постигна, винаги се стремя на другия ден, да има следващ. Не се главозамайвам от това, че съм вземала един медал. И на моите ученици казвам това – животът поднася нови и нови предизвикателства, човек трябва да бъде здраво стъпил на земята”, сподели Златева. Тя е категорична, още че

възпитанието на децата започва от семейството и родителите.

„Има деца, които са възпитани и знаят, че когато са в залата трябва да спазват правилата. Има такива, които идват и изобщо не се интересуват къде и защо са. Ако им направиш забележка – някои от родителите се сърдят. Смятат, че нямаш право да им казваш, нямаш право да ги наказваш, което е грешка. Щом идват при мен и искат да ги възпитавам – трябва да спазват правилата”, коментира петкратната световна шампионка.

За самата нея възпитанието също е започнало от семейството, което не било особено богато.

Единственото, което я е спасило от бедността и живота на село

е именно спорта. Финанси, обаче липсват и днес. Според Златева, спортът не е само резултат – дори едно дете да не стане шампион, спортът гради характер. „Като мине тази школа, характерът се шлайфа, после където и да го пуснеш това дете – то може да се оправи”, уверява носителката на два олимпийски медала.

„Харесва ми това, че отношението към спорта малко се подобри.

Вчера четох, че министър Кралев е решил, в много от градовете да финансира залите. Защото вие виждате за какво става въпрос –  мухъли, текат баните, гадно е – как да накараш едно дете да стои в мизерията? Всеки нормален човек ще каже – ние сме в Европа, в 21 в.. Децата трябва да им е добре, като дойдат – да изпитват удоволствие, от това, което правят. Надявам се наистина да се мисли за развитието им, защото те са бъдещето на България, трябва да расте едно здраво и стабилно поколение”, смята Златева.

Целия разговор с нея – чуюте в програмата на Общинското радио в понеделник – 10 декември, след новините в 17.

За слушателите на Общинското радио Златева пожела здраве, щастие и любов.