Образование

Станислав Вълев – за мотивацията да си млад учител в България

Да запознае обществото с множеството отдадени учители в българското образование и да разкаже техните истории. Да покаже добрите и работещи практики, за да може всеки да открие нещо положително за себе си. Да спомогне за популяризирането на учителската професия сред младите хора, за да я направи харесвана и предпочитана. Това са част от целите, които си поставя сайтът „Аз, учителят”. Платформата, създадена преди малко повече от месец, вече събира различни истории, свързани с образователния процес в българските училища и запознава читателите с историите на учителите, които могат да бъдат дадени за пример на своите колеги. Първата публикация е интервю със създателя на сайта Станислав Вълев. „Целта беше да видим отзивите на читателите и ако има негативни коментари, да си дадем сметка ще просъществува ли такъв проект и дали хората искат да четат нещо, свързано с мотивация на учители и другите теми, които съпътстват това. Отзивите бяха добри и затова решихме да продължим”, сподели в ефира на Общинското радио Станислав Вълев. Част от екипа на „Аз, учителят” е Илиана Борисова, която е автор на голяма част от статиите.

Станислав Вълев е млад учител. Две пълни учебни години и една почти преполовена, той преподава история първо в село Дерманци, община Луковит. След това отива в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” в Ловеч, където и в момента работи.  Желанието да преподава идва още в процеса на обучение във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, където учи История. „С любовта ми към историята се появи и желанието да покажа на други хора колко интересна и значима е тази наука. Студентите във ВТУ преминават практика в училищата в града. Когато аз попаднах в училище, наистина разбрах, че ми харесва и искам да продължа професионалния си път именно в тази сфера”, допълни Станислав Вълев.

Какво още сподели амбициозният учител и как може да разкажете за положителните примери, които виждате във вашето училище или това на ваш приятел – чуйте в прикачения звуков файл от интервюто, което даде създателят на „Аз, учителят” за Общинско радио Велико Търново: