Икономика Политика

Станислава Стоянова участва в откриването на най-голямото в света селскостопанско изложение

Народният представител от ГЕРБ – В. Търново и член на парламентарната Комисия по земеделие и храни Станислава Стоянова присъства на откриването на най-голямото световно изложение за селскостопански и хранителни продукти “Зелената седмица” в Берлин. В делегацията, заедно с членове на комисията, беше и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, представители на министерството, както и представители на браншови организации.

В авторитетния форум, който се провежда от 19 до 28 януари, със свои продукти участват общо 1660 изложители от 66 страни, а посетителите са стотици хиляди.

Тази година България е официален партньор на най-голямото в света събитие за земеделие, храни и градинарство, а програмата за откриването му беше изцяло българска, с фолклорни танцови и музикални изпълнения, обясни Станислава Стоянова.

„Участието на страната ни ще спомогне за популяризиране на българския бранд – не само на храни и напитки, но и на страната, като атрактивно място за добра кухня, туризъм и отдих. Също така е и възможност българските производители да защитят и завоюват нови пазарни позиции за своите продукти“, коментира народният представител.

Това престижно и значимо партньорство съвпада с българското европредседателство и за първи път страната ни разполага със своя изложбена палата.

30-те щанда на България представят традиционни родни продукти – вина, ракии, бира, сокове, тахани, биологичен пчелен мед, козметични продукти на основата на българска роза и лавандула, сурово-сушени и варено пушени месни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, биозеленчуци и плодове, млечни продукти, риба и рибни продукти.

Разположени са на площ от 1640 кв. м., а нашите фирми-изложители са общо 62. В българската палата се провеждаха срещи между представителите на българската и други делегации. Там тече културна програма, обособен е кът за занаяти, а също ловен щанд и информационно бюро, обясни още народният представител Стоянова.

Мотото на българското партньорство в рамките на форума е „Ароматът на слънцето“. В унисон с него нашата палата е украсена с живи рози, а гостите са посрещани от техния аромат, разказа Станислава Стоянова.

В рамките на Международното изложение „Зелена седмица“ се провежда и Десета световна среща на върха на земеделските министри. 70 министри от целия свят обсъждат бъдещето на животновъдството като устойчив, отговорен и ефикасен отрасъл.