Община Спорт

Стадион „Ивайло“ ще ползва системата ВАР по време на мачовете от Първа лига

Стадион „Ивайло“ получили одобрението на фирма „Hawk-eye“ и на него може да се ползва системата ВАР по време на мачовете от Първа лига. Благодаря на екипа на фирма „Валда“ за протегната за пореден път ръка. Очаква се системата да бъде пробвана преди домакинството на „Ботев“ /Враца/.

ВАР е съкратено от „Видео асистент рефер“. Това на практика обяснява донякъде целта на самата технология, но не съвсем, тъй като тя има своите специфични особености.

Една от тях е бройката на видео асистентите, които се намират в специално оборудвана стая, разполагаща с картина от камери от всеки ъгъл на стадиона. Асистентите са няколко на брой, като има задължително условие при избирането им – да са настоящи или бивши съдии.

Другата и тънка особеност е, че те са там, за да „поправят“ грешка или пък да се намесят при инцидент, който е убегнал на главния съдия на дадена среща, а не просто да се включват при всяка спорна ситуация.

Има четири ситуации, при които те трябва да се включат задължително и да сигнализират на главния съдия:
при отбелязан гол (дали е редовен)
отсъждане на дузпа
червен картон (втори жълт не се разглежда)
сбъркана идентичност на даден футболист (жълт или червен картон за грешен футболист).

След като получи информация от стаята с допълнителните арбитри, реферът има право или да приеме решението на ВАР, или пък да отиде до специално оборудван монитор край тъчлинията, на който да разгледа дадената ситуация. Тоест крайното решение се взима от главния съдия винаги.

Когато арбитърът на срещата реши да гледа дадена ситуация на въпросния монитор, той спира играта, но не и ако някой от двата отбора има опасна атака. Спирането става със знак с ръка, очертаващ правоъгълник (видео екран).

Футболистите нямат право да присъстват на видеоповторението, тъй като ако се доближат до зоната на монитора, докато съдията разглежда, то той има право да им покаже жълт или червен картон.

За първи път системата се използва през август 2016-а в мач от втората дивизия на футбола в САЩ. Първият голям турнир с ВАР бе Световното клубно първенство през същата година, а мачът между Мелбърн Сити и Аделаида Юнайтед на 7 април 2017 г. от австралийския шампионат бе първият от професионално първенство, в който имаше ВАР.

Развитието обаче бе доста бързо. От този сезон системата се използва в Бундеслигата и Серия А, а от следващата кампания примерът ще последват други две първенства от топ 5 на Европа – испанското и френското. ВАР дебютира и по английските терени в мачове за купите. Най-голямото потвърждение за ефективността му обаче дойде от ФИФА, защото системата беше използвана на Световното в Русия през 2018 г.